Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

A

Arhitekte iz Budimpešte, Dezső Jakab i Marcel Komor, početkom XX. stoljeća u Suboticu donose tada vrlo moderni stil mađarske secesije, po kojoj je arhitektura Subotice i danas prepoznatljiva. Projektirali su: Gradsku kuću, Sinagogu, dvokatnu zgradu banke - Putnik u ulici Korzo 4, zgradu Židovske općine...
 
Aerodrom Bikovo je civilni aerodrom nedaleko od Subotice. Nalazi se 6 km jugoistočno od Subotice. Aerodrom se koristi za športsko-školsko i trenažno letenje zrakoplova i jedrilica, kao i skokove padobranaca. Pilotažne zone razmještene su u pravilnom trokutu  oko aerodroma. Jedriličarska zona za visine iznad 1200 m ograničena je na zapadu crtom koja spaja jezero Palić i Srbobran, zbog blizine zračnog puta koji vodi ka izlaznoj točki Kelebija. Visina školskog kruga za zrakoplove je 300 m, a za jedrilice 200 m.

Azotara Subotica je jedinstvena tehničko-tehnološka cjelina za proizvodnju kompleksnih anorganskih gnojiva NPK i NP. Projektirani kapacitet je 500 tisuća tona gnojiva godišnje. Odluka o izgradnji tvrtke, kao i investicijski program, donesena je 1977. godine. Tvrtka je puštena u probnu proizvodnju 1986., odnosno 1987. godine.

„Arena Zabatkiensis“ („Subotički pijesak“) je prvi vinski red kod nas, a osnovan je na dan svetoga Trifuna 14. veljače 2001. godine. Članovi ovog reda su vinogradari i vinari iz Subotičko-horgoške pješčare, stručnjaci za lozu i vino, istraživači povijesti vinogradarstva i vinarstava, istaknuti ugostitelji, turistički uposlenici, osobe javnoga i kulturnoga života, novinari. Njihov cilj je predstaviti i prenijeti dobar glas vina s pijeska. Na vinskim i sličnim svečanostima vitezovi se pojavljuju u atraktivnim odorama i oznakom reda, čime u javnosti promoviraju kulturu pijenja vina.