Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

A

Arhitekte iz Budimpešte, Deže Jakab i Marcel Komor, početkom 20. veka u Suboticu donose tada vrlo moderan stil mađarske secesije, po kojoj je arhitektura Subotice i danas prepoznatljiva. Projektovali su: Gradsku kuću, Sinagogu, dvospratnu zgradu banke - Putnik u ulici Korzo 4, zgradu Jevrejske opštine...

Aerodrom Bikovo je civilni aerodrom koji se nalazi 6km jugoistočno od Subotice. Aerodrom se koristi za sportsko-školsko i trenažno letenje aviona i jedrilica, kao i skokove padobranaca. Pilotažne zone razmeštene su u pravilnom trouglu oko aerodroma. Jedriličarska zona za visine iznad 1200m ograničena je na zapadu linijom koja spaja jezero Palić i Srbobran, zbog blizine vazdušnog puta koji vodi ka izlaznoj tački Kelebija. Visina školskog kruga za avione je 300m, a za jedrilice 200m.

Azotara Subotica je jedinstvena tehničko-tehnološka celina za proizvodnju kompleksnih neorganskih đubriva NPK i NP. Projektovani kapacitet je 500 hiljada tona đubriva godišnje. Odluka o izgradnji fabrike, kao i investicioni program, doneti su 1977. godine. Fabrika je puštena u probnu proizvodnju 1986, odnosno 1987. godine.

„Arena Zabatkiensis“ („Subotički pesak“) je prvi vinski red kod nas, osnovan je na Dan Svetog Trifuna 14. februara 2001. godine. Članovi ovog reda su vinogradari i vinari iz Subotičko-horgoške peščare, stručnjaci za lozu i vino, istraživači istorije vinogradarstva i vinarstava, istaknuti ugostitelji, turistički poslenici, ličnosti javnog i kulturnog života, novinari. Njihov cilj je da predstave i pronesu dobar glas vina s peska.
Na vinskim i sličnim svečanostima vitezovi se pojavljuju u atraktivnim odorama i oznakom reda, čime u javnosti promovišu kulturu pijenja vina.