Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Суботица од А до Ш

Б

Богдан, Звонко (рођен 5. јануара 1942. у Сомбору) је певач традиоционалне војвођанске музике. Живи и ствара у Суботици. Поред тога што је познат као певач, он је такође и композитор, сликар, песник и џокеј. Препознатљив је и по својим учтивим и џентлменским манирима. Његове песме носе мирисе равнице, прошлих дана, боемског живота, Дунава... Оне певају о љубави, коњима који слободно јуре, женама...
Звонко Богдан пева оригиналне и традиционалне песме (нарочито оне везане за Буњевце) уз пратњу тамбурашког оркестра. Једна од песама по којој је познат, а коју је сам компоновао је "Еј, салаши на северу Бачке".
Неке од његових најпознатијих ауторских песама су: Еј, салаши на северу Бачке, Већ одавно спремам свог мркова, Прошле су многе љубави, Говори се да ме вараш, Крај језера једна кућа мала, Неко сасвим трећи, О теби певам најдражи граде, Један стари контрабас, Ко те има тај те нема, Не могу се сетит' лета, Буњевачко прело, Доћи ћу ти ко у старој писми...

Бања Палић: као Бања Палић је познатa од 1782. године када је главни лекар Бачке жупаније др Либертраут указао на висок садржај соли у језерској води, отворивши фабрику соли на источној обали. Прва хемијска анализа воде извршена је 1856.године. Вода Палићког језера је сумпоровита, алкална и муријатична, са температуром око 25°Ц. Минерална вода садржи литијум и рубидијум који су корисни у лечењу реуматичних и нервних обољења. Стронцијум као састојак минералног муља помаже код срастања костију. Због тога приликом исушења језера ради чишћења 1972. године није извађен сав муљ, јер су у њему концентрисане вредне минералне супстанце.
Вода и муљ лече реуматизам, ишијас, скрофуозу, кожна и гинеколошка обољења, нервна обољења. 
Лечење у Палићкој Бањи обавља се купањем у загрејаној води топлог купатила и блатним облогама у блатном купатилу. Блато се вади са језерског дна и загрева. У лечењу се користе још и масажа и електротерапија.

Бајнат је узвишење између Сенћанског пута, Малог Палића и Млаке. Првобитан назив је био Бајини хатови. Бајнат је био настањен од давнина. Ту је откривено бронзано налазиште из халштатског доба – 9. век п.н.е, затим сарматске посуде из 4. века, германски и аварски гробови из времена доласка Мађара у ове крајеве.

Бербански дани на Палићу су атрактивна привредно-туристичка манифестација, која се сваког септембра одржава на обали Палића. Ова манифестација, која се одржава у организацији Јавног предузећа «Палић-Лудаш», афирмише воћарске производе и њихову разноврсну успешну валоризацију. У оквиру Бербанских дана припрема се и бербанска парада, изложба воћа и поврћа, винска фешта, изложба, оцењивање и дегустација воћних ракија, бербански бал , богат културно-забавни програм и разноврсна угоститељска понуда.

Бандаш и бандашица: појмови се везују за Дужијанцу. Током жетве, пошто су њиве биле велике, долазило је до удруживања „банди”. Предводник је био бандаш који би и уговаро посао, а његова руковеташица - бандашица. То је био највреднији и најбољи пар. И данас се, у време обележавања Дужијанце, сваке године симболично бирају бандаш и бандашица.

Бувљак - Већ најмање две деценије Суботица се на географској карти Војводине, Србије, Југославије односно Централне и Источне Европе, поред низа специфичности, издваја и по овој пијаци. Они који је посећују зову је једноставно - "Бувљак". Поред домаћих, крајем осамдесетих и почетком деведесетих, постала је мека за купце и продавце из Русије, Украјине, Пољске, Словачке, Мађарске, Румуније...
Данас је ова пијаца прерасла у тржни центар са око 1.600 регистрованих радњи на тезгама и преко 200 локала. Уз Суботичане и житеље готово свих крајева Србије и даље јој у походе редовно долазе и купци и продавци из Босне и Херцеговине, односно Републике Српске, Хрватске и Македоније.
За хиљаде суботичких домаћинстава "Бувљак" је већ десетак година био и остао основни извор егзисенције, за Суботицу заштитини знак слободне трговине, а за домаће путнике ка Европи - обавезно стајалиште.

BOSS - Кафе пицерија Boss, једно од култних места за изласке у Суботици, постала је временом и једна од тачака препознавања нашег града. Boss је настао још далеке 1986. године. Развио је традицију добре услуге и широке понуде атрактивног менија и постао омиљено састајалиште гостију свих узраста. Пријатан амбијент, башта са погледом на галерију „Ликовни сусрет“ и богатство зеленила чине Boss посебно интересантним и пријатним у летњим данима.