Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

B

Bogdan, Zvonko (rođen 5. januara 1942. u Somboru) je pevač tradiocionalne vojvođanske muzike. Živi i stvara u Subotici. Pored toga što je poznat kao pevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pesnik i džokej. Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima. Njegove pesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava... One pevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama...
Zvonko Bogdan peva originalne i tradicionalne pesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Jedna od pesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je "Ej, salaši na severu Bačke".
Neke od njegovih najpoznatijih autorskih pesama su: Ej, salaši na severu Bačke, Već odavno spremam svog mrkova, Prošle su mnoge ljubavi, Govori se da me varaš, Kraj jezera jedna kuća mala, Neko sasvim treći, O tebi pevam najdraži grade, Jedan stari kontrabas, Ko te ima taj te nema, Ne mogu se setit' leta, Bunjevačko prelo, Doći ću ti ko u staroj pismi...

Banja Palić: kao Banja Palić je poznat od 1782. godine kada je glavni lekar Bačke županije dr Libertraut ukazao na visok sadržaj soli u jezerskoj vodi, otvorivši fabriku soli na istočnoj obali. Prva hemijska analiza vode izvršena je 1856.godine. Voda Palićkog jezera je sumporovita, alkalna i murijatična, sa temperaturom oko 25°C. Mineralna voda sadrži litijum i rubidijum koji su korisni u lečenju reumatičnih i nervnih oboljenja. Stroncijum kao sastojak mineralnog mulja pomaže kod srastanja kostiju. Zbog toga prilikom isušenja jezera radi čišćenja 1972. godine nije izvađen sav mulj, jer su u njemu koncentrisane vredne mineralne supstance.
Voda i mulj leče reumatizam, išijas, skrofuozu, kožna i ginekološka oboljenja, nervna oboljenja.
Lečenje u Palićkoj Banji obavlja se kupanjem u zagrejanoj vodi toplog kupatila i blatnim oblogama u blatnom kupatilu. Blato se vadi sa jezerskog dna i zagreva. U lečenju se koriste još i masaža i elektroterapija.

Bajnat je uzvišenje između Senćanskog puta, Malog Palića i Mlake. Prvobitan naziv je bio Bajini hatovi. Bajnat je bio nastanjen od davnina. Tu je otkriveno bronzano nalazište iz halštatskog doba – 9. vek p.n.e, zatim sarmatske posude iz 4. veka, germanski i avarski grobovi iz vremena dolaska Mađara u ove krajeve.

Berbanski dani na Paliću su atraktivna privredno-turistička manifestacija, koja se svakog septembra održava na obali Palića. Ova manifestacija, koja se održava u organizaciji Javnog preduzeća «Palić-Ludaš», afirmiše voćarske proizvode i njihovu raznovrsnu uspešnu valorizaciju. U okviru Berbanskih dana priprema se i berbanska parada, izložba voća i povrća, vinska fešta, izložba, ocenjivanje i degustacija voćnih rakija, berbanski bal , bogat kulturno-zabavni program i raznovrsna ugostiteljska ponuda.

Bandaš i bandašica: pojmovi se vezuju za Dužijancu. Tokom žetve, pošto su njive bile velike, dolazilo je do udruživanja „bandi”. Predvodnik je bio bandaš koji bi i ugovaro posao, a njegova rukovetašica - bandašica. To je bio najvredniji i najbolji par. I danas se, u vreme obeležavanja Dužijance, svake godine simbolično biraju bandaš i bandašica.

Buvljak - Već najmanje dve decenije Subotica se na geografskoj karti Vojvodine, Srbije, Jugoslavije odnosno Centralne i Istočne Evrope, pored niza specifičnosti, izdvaja i po ovoj pijaci. Oni koji je posećuju zovu je jednostavno - "Buvljak". Pored domaćih, krajem osamdesetih i početkom devedesetih, postala je meka za kupce i prodavce iz Rusije, Ukrajine, Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunije...
Danas je ova pijaca prerasla u tržni centar sa oko 1.600 registrovanih radnji na tezgama i preko 200 lokala. Uz Subotičane i žitelje gotovo svih krajeva Srbije i dalje joj u pohode redovno dolaze i kupci i prodavci iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, Hrvatske i Makedonije.
Za hiljade subotičkih domaćinstava "Buvljak" je već desetak godina bio i ostao osnovni izvor egzisencije, za Suboticu zaštitini znak slobodne trgovine, a za domaće putnike ka Evropi - obavezno stajalište.

BOSS - Kafe picerija Boss, jedno od kultnih mesta za izlaske u Subotici, postala je vremenom i jedna od tačaka prepoznavanja našeg grada. Boss je nastao još daleke 1986. godine. Razvio je tradiciju dobre usluge i široke ponude atraktivnog menija i postao omiljeno sastajalište gostiju svih uzrasta. Prijatan ambijent, bašta sa pogledom na galeriju „Likovni susret“ i bogatstvo zelenila čine Boss posebno interesantnim i prijatnim u letnjim danima.