Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

F

Franjevačka crkva, građena od 1730. do 1736. godine, najstarija je crkva u Subotici. Svoj današnji izgled je poprimila 1901. godine i predstavlja monumentalno zdanje u stilu neoromanike.

FOKUS je Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo. Fondacija ima za cilj oblikovanje novog kulturnog prostora grada. Nizom projekata iz sfere kulture, umjetnosti, znanosti i kroz akcije mladeži, Fondacija želi staru panonsku damu - Suboticu, probuditi iz ravničarske pospanosti. Fokus je otvoren za sve Subotičane koji istinski žele bogat kulturni i društveni život. Fondacija je gradska institucija koja ima za zadatak promoviranje vrijednosti suvremenog, interkulturalnog, postmodernog i urbanog društva.

Filmski festival Palić je Međunarodni filmski festival Palić osnovan 1992. godine od strane Općine Subotica. Od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog Regionalnog festivala, izrastao je u važnu točku na karti europskih filmskih festivala. Od 2003. godine i svog desetog izdanja, Palićki festival postaje Festival europskog filma i iste godine dobiva članstvo u "Europskoj koordinaciji filmskih festivala“. Ova ideja je potvrđena kroz naredne tri godine postojanja i danas je Festival europskog filma Palić jedan od najznačajnijih festivala u regiji i jedan od rijetkih u svijetu sa 100% europskim sadržajem.
Festival se održava svake godine u srpnju, a  nagrade koje se dodjeljuju su: Aleksandar Lifka, Zlatni toranj, Palićki toranj, Underground Spirit i Specijalna nagrada žirija.

Fijaker

Fidelinka: Sa šest desetljeća tradicije, „Kompanija Fidelinka“ A. D. je lider na tržištu prehrambenih proizvoda Srbije i regije.
Brand Fidelinka poznat je po vrhunskoj kvaliteti, konkurentnim cijenama i bogatom asortimanu. Sve to rezultira dominantnim tržišnim sudjelovanjem u zemlji i, što je najvažnije od svega, brojnim zadovoljnim i veoma lojalnim potrošačima. Misija „Fidelinke“ jest konstantno stvaranje proizvoda na temelju pšenice vrhunske kvalitete, uz zadržavanje iznimnoga odnosa kvaliteta/cijena putem primjene efikasnih proizvodnih i marketing sustava, s ciljem zadovoljavanja potreba masovnog tržišta, a vizija da postane lider na regionalnom tržištu brašna i tjestenine.

„Fontana“ je restoran na Paliću, smješten u Vikend naselju, koji svojom bogatom ponudom i kvalitetom u pripremi raznovrsnih jela i pića iz godine u godinu pruža zadovoljstvo sve većem broju posjetitelja. Restoran nudi domaću kuhinju dopunjenu ribljim specijalitetima.

Félix, Lajkó je suvremeni glazbenik i skladatelj. Rođen je 17. prosinca 1974. u Bačkoj Topoli, a dio života proveo je i u Subotici. Svira violinu, citru, tradicionalne žičane instrumente zastupljene u Panoniji.