Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

G

Gradska kuća je najveća i vjerojatno najljepša građevina Subotice, izgrađena u stilu mađarske secesije 1910. godine, po projektu budimpeštanskih arhitekata Dezsőa Jakaba i Marcela Komora. Visoka je 76 m, a prostire se na 5838 četvornih metara.
Danas su u njoj Gradska uprava, Muzej, Historijski arhiv, butici i banke.

Gradska knjižnica u centru grada, s dva Atlanta u pročelju fasade koja nose barokni balkon, izgrađena po projektu Ferenca Raichla u neobaroknom stilu 1897. godine, nekada je bila Gradska kasina. Danas je bogata knjižnica s fondom od preko 280.000 knjiga.

Gomborski sokak, živopisna ulica popločana starom kaldrmom, koja danas nosi naziv Drapšinova, a naziv je dobila po obrtnicima „Gombarim“ (vrpčarima). Danas je Gomborski sokak ulica butika, kafea i rijetkih obrta.

„Gerontološki centar“ Subotica je socijalno-zdravstvena ustanova za zbrinjavanje odraslih i starih osoba u Subotici. Osnovan je 1977. godine integriranjem radne organizacije Centra za kućnu njegu i pomoć starim i iznemoglim osobama i Doma za stare i umirovljenike. Ova jedinstvena ustanova kroz različite vidove usluga osigurava  pomoć u četiri objekta gerontoloških klubova, gdje oko 2600 umirovljenika i drugih starih osoba zadovoljava različite potrebe; putem službe Kućne njege i pomoći, koja je ustrojena za 395 korisnika u domskom smještaju (u tri objekta kategoriziranih domova), kapaciteta za 519 korisnika; u zaštićenom (namjenskom) stanovanju umirovljenika, gdje oko 150 umirovljenika živi u jednosobnim komfornim stanovima; i kroz druge oblike rada (prehrana, pranje, peglanje rublja, iznajmljivanje slobodnih prostorija i kapaciteta - soba za treće osobe, itd.).
Gerontološki centar, nakon dvadeset i osam godina postojanja, i dalje svakodnevno uspješno ispunjava svoju socijalnu i zaštitnu funkciju i izlazi u susret pojedincu i obitelji.

Generalni konzulat Republike Hrvatske: Subotica, Maksima Gorkog 6,
Tel.: 381 24 557 793, Fax.: 381 24 556 158 , E-mail: gkhr.subotica@mvp.hr
http://rs.mvp.hr/?mh=336&mv=2041

Generalni konzulat Republike Mađarske: Subotica, Đure Đakovića 3,
Tel.: 24/554-811,Fax:24/552-427;
http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Szabadka/sr/en_Konzuliinfo/

„Galleria“ je internacionalni hotelijersko–kongresni i poslovni centar. Nalazi se u samom centru Subotice i predstavlja jednu od najljepših i najmodernijih zgrada u Srbiji. Ovaj objekt površine 29.000 m2 čine tri jedinice: Hotel Galleria, Poslovni centar Galleria i Tržni centar Galleria koje povezuje natkriveni atrij.