Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Szabadka A-tól Zs-ig

G

Galleria – nemzetközi szálloda-, kongresszusi és üzletközpont, egyike a legszebb és legmodernebb épületeknek Szerbiában. A 29.000 m2 területű létesítmény három egységből: a Galleria szállóból, üzletházból és üzletközpontból áll, melyeket fedett átrium köt össze.

Gerontológiai Központ – szociális-egészségügyi intézmény, amely az idősek ellátására alakult 1977-ben, a Házi Ápolói Szolgálat és az Öregek és Nyugdíjasok Otthona egyesítésével. Ez az intézmény a szolgáltatások különböző formái révén, összesen négy épületben körülbelül 2600 nyugdíjas és idős személyt lát el; a házi ápolást és gondozást, mint szolgáltatást 395 személy veszi igénybe, az intézményes elhelyezés (összesen három otthonban) 519 személy részére biztosított; 150 nyugdíjas él a számukra fenntartott egyszobás lakásokban; emellett az intézmény más szolgáltatásokat is biztosít (étkeztetés, mosás, vasalás, szobakiadás harmadik személyeknek, stb.).
A Gerontológiai központ fennállásának 28 éve után is sikeresen ellátja szociális védelmi feladatát, segítséget nyújtva az egyéneknek és családoknak egyaránt.

Gombkötő utca – a ma Petar Drapšin nevet viselő hangulatos, macskaköves utcácska az egykor itt működő gombkötő iparosokról kapta régi nevét. Napjainkban üzletek kávéházak sorakoznak benne.

Gyermekszínház - 1934. december 6-án alakult, bábszínházként. Oton Tomanić mérnök nem csak a szabadkai bábszínház atyja, de több száz előadás megalkotója is. Díszlettervező, író és rendező is volt egyben, mivel korábban bábművészeti képzésben részesült Ljubljanában.
Az 1953/54-es idényben alakult meg az első hivatásos társulat, és ettől kezdve a színház – mely ma szakmai és művészeti eredményei révén a gyermekszínjátszás élvonalába tartozik – megkezdte útját az intézményesítés felé. 1960. óta, amikor az első élő színészek által játszott előadást, a Pál utcai fiúkat műsorra tűzték, a bábszínház a Dečje pozorište-Dječje kazalište-Gyermekszínház nevet viseli.
Az elmúlt közel hét évtized alatt a Gyermekszínház egy olyan intézménnyé nőtte ki magát, melynek szervezeti és művészeti színvonala képes megfelelni a korszerű gyermekszínjátszás legösszetettebb elvárásainak. 
A színház évente hat bemutatót tart, kettőt szerb nyelven, kettőt magyar nyelven, egyet horvát nyelven és egy kétnyelvű újévi műsort. Az előadások száma évente 200 és 230 között mozog. Ezek többségét saját színpadukon játszák, míg a hazai és külföldi vendégszereplések száma évente eléri az ötvenet. 
társszervezője a nemzetközi gyermekszínházi fesztiválnak, melyet minden év májusában rendeznek meg Szabadkán.