Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

L

Lifka, Aleksandar (1880-1952.) je 1900. godine osnovao prvo putujuće kino u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Putujući po Europi, 1910. je stigao u Suboticu, gdje se oženio i ostao do kraja života i otvorio svoj stalni Lifka kino. Aleksandar Lifka bavio se i snimanjem reportaža i kratkih filmova.
Njemu u čast ustanovljena je Nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos europskoj kinematografiji. Nagrada se dodjeljuje na filmskom festivalu „Palić“ u Subotici, svake godine u srpnju.

Ludoško jezero leži istočno od Palića i jezgra je stare Ludoške pustare. Bazen jezera je relativno mali, a napajaju ga rječica Kireš i kanal iz Palićkog jezera. Voda u Ludošu nikada nije bila slana kao u Paliću, tako da je uvijek bilo mnogo ribe. Vjerojatno je zbog toga obala jezera  bila uvijek naseljena, što potvrđuju arheološki nalazi stari i po 7.000 godina. Ludoško jezero je zaštićeni prirodni rezervat bogat ptičjim svijetom, a njegova obala i danas dragocjeno arheološko nalazište.

Ljetna pozornica: u borovoj šumi na Paliću 1950. godine izgrađena je moderna Ljetna pozornica od netesanog kamena, na kojoj su gostovali mnogi umjetnici. Danas je to prelijepo mjesto pod vedrim nebom mjesto održavanja Palićkog filmskog festivala i drugih kulturnih manifestacija.

Literat, Fabijan, dvoranin cara Jovana Nenada, franjevački svećenik, podrijetlom iz Iloka,  čija se skulptura nalazi u centru grada.

Ličina, Svetislav, rođen 1931. godine, projektant Zelene fontane. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Autor je velikog broja urbanističkih i arhitektonskih projekata (Filozofski fakultet u Beogradu, Muzej revolucije naroda Jugoslavije u Novom Beogradu, Trg branilaca Beograda), javnih spomenika  i posebnih cjelina. Profesor je Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dobitnik je više nagrada i priznanja.