Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

L

Lifka Aleksandar (1880-1952.) je 1900. godine osnovao prvi putujući bioskop u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Putujući po evropi 1910. je stigao u Suboticu, gde se oženio i ostao do kraja života i otvorio svoj stalni Lifka bioskop. Aleksandar Lifka bavio se i snimanjem reportaža i kratkih filmova.
Njemu u čast ustanovljena je Nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrada se dodeljuje na filmskom festivalu „Palić“ u Subotici, svake godine u julu mesecu.

Ludoško jezero leži istočno od Palića i jezgro je stare Ludoške pustare. Bazen jezera je relativno mali, a napajaju ga rečica Kireš i kanal iz Palićkog jezera. Voda u Ludošu nikada nije bila slana kao u Paliću, tako da je uvek bilo mnogo ribe.Verovatno je zbog toga obala jezera bila uvek naseljena, što potvrđuju arheološki nalazi stari i po 7.000 godina. Ludoško jezero je zaštićeni prirodni rezervat bogat ptičijim svetom, a njegova obala i danas dragoceno arheološko nalazište.

Letnja pozornica: u borovoj šumi na Paliću 1950. godine izgrađena je moderna Letnja pozornica od netesanog kamena, na kojoj su gostovali mnogi umetnici. Danas je to prelepo mesto pod vedrim nebom mesto održavanja Palićkog filmskog festivala i drugih kulturnih manifestacija.

Literat Fabijan, bio je dvoranin cara Jovana Nenada, franjevački sveštenik, poreklom iz Iloka, čija se skulptura nalazi u centru grada.

Ličina Svetislav, rođen 1931. godine, projektant Zelene fontane. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Autor je velikog broja urbanističkih i arhitektonskih projekata (Filozofski fakultet u Beogradu, Muzej revolucije naroda Jugoslavije u Novom Beogradu, Trg branilaca Beograda), javnih spomenika i posebnih celina. Profesor je Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dobitnik je više nagrada i priznanja.