Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Subotica od A do Ž

L

Lifka Aleksandar (1880-1952.) je 1900. godine osnovao prvi putujući bioskop u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Putujući po evropi 1910. je stigao u Suboticu, gde se oženio i ostao do kraja života i otvorio svoj stalni Lifka bioskop. Aleksandar Lifka bavio se i snimanjem reportaža i kratkih filmova.
Njemu u čast ustanovljena je Nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrada se dodeljuje na filmskom festivalu „Palić“ u Subotici, svake godine u julu mesecu.

Ludoško jezero leži istočno od Palića i jezgro je stare Ludoške pustare. Bazen jezera je relativno mali, a napajaju ga rečica Kireš i kanal iz Palićkog jezera. Voda u Ludošu nikada nije bila slana kao u Paliću, tako da je uvek bilo mnogo ribe.Verovatno je zbog toga obala jezera bila uvek naseljena, što potvrđuju arheološki nalazi stari i po 7.000 godina. Ludoško jezero je zaštićeni prirodni rezervat bogat ptičijim svetom, a njegova obala i danas dragoceno arheološko nalazište.

Letnja pozornica: u borovoj šumi na Paliću 1950. godine izgrađena je moderna Letnja pozornica od netesanog kamena, na kojoj su gostovali mnogi umetnici. Danas je to prelepo mesto pod vedrim nebom mesto održavanja Palićkog filmskog festivala i drugih kulturnih manifestacija.

Literat Fabijan, bio je dvoranin cara Jovana Nenada, franjevački sveštenik, poreklom iz Iloka, čija se skulptura nalazi u centru grada.

Ličina Svetislav, rođen 1931. godine, projektant Zelene fontane. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Autor je velikog broja urbanističkih i arhitektonskih projekata (Filozofski fakultet u Beogradu, Muzej revolucije naroda Jugoslavije u Novom Beogradu, Trg branilaca Beograda), javnih spomenika i posebnih celina. Profesor je Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop