Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Суботица од А до Ш

M

Maria Theresiopolis је једно од 200 имена које је Суботица променила током своје историје. Име Maria Theresiopolis Суботица је носила од времена када је царица Марија Терзија 1779. године Суботицу прогласила слободним краљевским градом.

Млака је јужни део града са обе стране Првомајске улице. То је ниско и плавно земљиште које је некада, док још није претворено у баште, био глибовит пашњак и рит. Млаком је протицао поточић Фок, који је некад сувишне воде из Келебијског језера, преко Великог рита и Јаси-баре, одводио у Мали Палић. Млака је изграђена у другој половини 18. века, када су Суботичани на вишим деловима својих башта подигли куће.

Млекара Суботица: Акционарско друштво “Млекара” бави се производњом и прерадом млека и млечних производа. Основана је 1955. године. Од 2003. године “Млекара” послује у оквиру "Danube Foods Group", заједно са компанијама “Бамби”, “Књаз Милош” и “Имлек”.
Мисија АД „Млекаре“ је да својим купцима пружи здравствено безбедносне производе од млека и услуге врхунског и стандардног квалитета, а визија јој је да постане лидер у преради млека и у производњи високо квалитетних производа од млека у Србији.
Запошљава 316 људи.

Мајкин салаш је традиционални војвођански ресторан. Налази се на Палићу, одмах поред Цветног Салаша, на имању које се простире на површини од 20 хектара. У складу са трендом развоја еко-туризма у свету, који има тенденцију да модерног госта окрене природи, понуди му традиционалну изворну кухињу и едукује га у смислу упознавања културе и обичаја региона у којем борави, настао је овај прелепи објекат.

Међународни фестивал позоришта за децу основан је у Суботици 1994. године, када је суботичко Дечје позориште обележавало 60 година свог постојања. Идеја о фестивалу родила се у глави Слободана Марковића, тадашњег директора Дечјег позоришта.
Фестивал се одржава сваке године у мају месецу и читав град се тада претвори у једну велику позорницу. Од оснивања до данас на Фестивалу је приказано више од 400 позоришних продукција са разних страна света, Европе и земље домаћина Србије. Од тога је око 250 било приказано у оквиру такмичарског програма.

Међународни филмски фестивал Палић основан је 1992. године од стране Општине Суботица. Од некадашњих малих и непретенциозних Палићких филмских вечери, преко упорних покушаја стварања озбиљног Регионалног фестивала, израстао је у важну тачку на мапи европских филмских фестивала. Од 2003. године и свог десетог издања палићки фестивал постаје Фестивал европског филма и исте године добија чланство у "Европској координацији филмских фестивала“. Ова идеја је потврђена кроз наредне три године постојања и данас је Фестивал европског филма Палић један од најзначајнијих фестивала у региону и један од ретких у свету са 100% европским садржајем.
Фестивал се одржава сваке године у месецу јулу, а награде које се додељују су: Александар Лифка, Златни торањ, Палићки торањ, Ундергроунд Спирит и Специјална награда жирија.