Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

M

Maria Theresiopolis je jedno od 200 imena koje je Subotica promijenila tijekom svoje povijesti. Ime Maria Theresiopolis Subotica je nosila od vremena kada je carica Marija Terezija 1779. godine Suboticu proglasila Slobodnim kraljevskim gradom.

Mlaka je južni dio grada s obje strane Prvomajske ulice. To je nisko i plavno zemljište koje je nekada, dok još nije pretvoreno u vrtove, bio glibovit pašnjak i rit. Mlakom je protjecao potočić Fok, koji je nekad suvišne vode iz Kelebijskog jezera, preko Velikog rita i Jasi-bare odvodio u Mali Palić. Mlaka je izgrađena u drugoj polovici XVIII. stoljeća, kada su Subotičani na višim dijelovima svojih vrtova podigli kuće.

Mlekara Subotica: Dioničko društvo “Mlekara” bavi se proizvodnjom i preradom mlijeka i mliječnih proizvoda. Osnovana je 1955. godine. Od 2003. godine “Mlekara”  posluje u okviru "Danube Foods Group", zajedno s kompanijama “Bambi”, “Knjaz Miloš” i “Imlek”.
Misija AD „Mlekare“ je da svojim kupcima pruži zdravstveno sigurne proizvode od mlijeka i usluge vrhunske i standardne kvalitete, a vizija joj je postati liderom u preradi mlijeka i u proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda od mlijeka u Srbiji.
Zapošljava 316 ljudi.

Majkin salaš je tradicionalni vojvođanski restoran. Nalazi se na Paliću, odmah pored Cvjetnog salaša, na imanju koje se prostire na površini od 20 hektara. U skladu s trendom razvitka eko-turizma u svijetu, koji ima tendenciju modernog gosta okrenuti prirodi, ponuditi mu tradicionalnu izvornu kuhinju i educirati ga u smislu upoznavanja kulture i običaja regije u kojoj boravi, nastao je ovaj prelijepi objekt.

Međunarodni festival kazališta za djecu: Međunarodni festival kazališta za djecu osnovan je u Subotici 1994. godine, kada je subotičko Dječje kazalište obilježavalo 60 godina svojega postojanja. Ideja o festivalu rodila se u glavi Slobodana Markovića,  tadašnjeg direktora Dječjega kazališta.
Festival se održava svake godine u svibnju i čitav grad se tada pretvori u jednu veliku pozornicu. Od osnutka do danas na Festivalu je prikazano više od 400 kazališnih  produkcija s raznih strana svijeta, Europe i zemlje domaćina Srbije. Od toga je oko 250 bilo prikazano u okviru natjecateljskoga programa.

Međunarodni filmski festival Palić osnovan je 1992. godine od strane Općine Subotica. Od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog Regionalnog festivala, izrastao je u važnu točku na karti europskih filmskih festivala. Od 2003. godine i svog desetog izdanja Palićki festival postaje Festival europskog filma i iste godine dobiva članstvo u "Europskoj koordinaciji filmskih festivala“. Ova ideja je potvrđena kroz naredne tri godine postojanja i danas je Festival europskog filma Palić jedan od najznačajnijih festivala u regiji i jedan od rijetkih u svijetu s 100% europskim sadržajem.
Festival se održava svake godine u srpnju, a  nagrade koje se dodjeljuju su: Aleksandar Lifka, Zlatni toranj, Palićki toranj, Underground Spirit i Specijalna nagrada žirija.