Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Szabadka A-tól Zs-ig

M

A Magyar Köztársaság Főkonzulátusa: Szabadka, Đuro Đaković utca 3.,
Tel:24/554-811,Fax:24/552-427; http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Szabadka/sr/en_Konzuliinfo/

Majális

Mama tanyája – hagyományos vajdasági étterem Palicson. A Virágos tanya közvetlen közelében található, egy 20 hektáros birtokon. Ez a csodálatos létesítmény a világban egyre népszerűbb öko-turizmus azon törekvéseivel összhangban jött létre, hogy a modern vendéget természetes környezetben fogadja, és megismertesse vele az adott táj eredeti, hagyományos konyháját, kultúráját és szokásait.

Maria Theresiopolis egyike annak a 200 településnévnek, melyeket Szabadka történelme során viselt. A Maria Theresiopolis nevet akkor kapta, amikor 1779-ben Mária Terézia szabad királyi várossá nyilvánította.

Mária Terézia

Mérgesi pálinka: Mérges település Bácska északi részén fekszik, 10 kilométerre Szabadkától délnyugatra, a szabadkai homokvidék és a bácskai löszfennsík határán, így változatos mezőgazdaság jellemzi. Lakói többnyire zöldség-, gyümölcs- és növénytermesztéssel foglalkoznak. Mérges a róla elnevezett pálinkáról és a házi borokról ismert.

Mlaka – városrész Szabadka déli részén, a Május 1-je utca mentén. Alacsony, vizes terület, valamikor lápos legelő, mocsár lehetett, később kertekké alakították. Rajta keresztül folyt egykor a Fok-patak, amely a Kelebiai-tó fölös vizeit a Nagyréten és a Jaszibarán keresztül a Kispalicsba vezette. A Mlaka a 18. század második felében települt be, amikor a szabadkaiak a kertek magasabban fekvő részein házakat emeltek.