Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Szabadka A-tól Zs-ig

N

Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál – a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált Szabadkán első ízben 1994-ben szervezték meg, a Szabadkai Gyermekszínház fennállásának 60. évfordulója alkalmából, az intézmény akkori igazgatója, Slobodan Marković ötlete alapján.
A fesztivált minden év májusában tartják meg, amikor az egész város egyetlen hatalmas színpaddá változik. Alapítása óta e fesztiválon több mint 400 színházi produkciót mutattak be a világ minden tájáról, Európából és Szerbiából érkező művészek, s ebből körülbelül 250 előadás vett részt a versenyprogramban.

Népkör – a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ egyike a legrégebbi, folyamatosan működő művelődési intézményeknek Vajdaságban. Az 1872-ben alapított Népkör keretében működik irodalmi, színjátszó, zenei és néptánc szakkör is.

Népszínház – 1853-ban épült fel klasszicista stílusban, hat korinthoszi oszloppal, Scultety János, az első tanult szabadkai építész tervei alapján. Az első színházi előadást Szabadkán 1747-ben tartották a ferencesek kolostori iskolájában. Az újonnan emelt épületben az állandó társulat 1854-ben kezdte meg működését.
A színház épülete jelenleg felújítás alatt áll.

Nitrogénművek – NPK és NP komplex műtrágyát gyártó üzem. Termelési kapacitása évi 500 ezer tonna műtrágya. Az üzem kiépítésére és a beruházási programra vonatkozó döntés 1977-ben született meg, s a gyárat 1986-ban illetve 1987-ben helyezték próbaüzembe.

Női strand – fából épült nyári fürdőház a Palicsi tavon. 1912-ben épült a szecesszió stílusában. Ma is aktívan működő strand és szórakozóhely, a palicsi tópart dísze.

Nyári színpad – Palicson, a fenyvesben egy modern nyári színpadot emeltek terméskőből 1950-ben, ahol azóta számos művész vendégszerepelt. Napjainkban ezen a gyönyörű szabadtéri színpadon rendezik meg a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivált, de számos más rendezvényt is tartanak.