Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Суботица од А до Ш

П

Позориште са шест коринтских стубова, на централном градском тргу, изграђено је 1853. године у класицистичком стилу, по пројекту Јаноша Скултетија, првог школованог суботичког архитекте. Прва позоришна представа у Суботици одиграна је 1747. године у фрањевачкој граматикалној гимназији, а стално позориште отворено је у новоизграђеној згради 1854.
Позоришна зграда је тренутно у фази реконструкције.

„Патриа“ хотел, у самом центру Суботице, изграђен је 1964. године и од тада је имао само једну делимичну реконструкцију. Почетком 2008. почели су радови на реконструкцији, а комплетно преуређење екстеријера и ентеријера завршено је 15.08.2008. када је хотел почео поново да ради. Број смештајних јединица са 202 смањен је на 141 које су луксузно опремљене. "Патриа" је прерасла у један модеран објекат који задовољава све потребе савременог госта. У хотелу се сада налазе собе за непушаче и инвалиде, све собе су климатизоване, имају прикључак за интернет, сеф и остале погодности.

Понграц, Јанош, војвода од Ердеља, изградио суботичку тврђаву 1470. године.

Палавичини, Петар, скулптор који је направио споменик цару Јовану Ненаду.

„Пионир“ д.о.о. Суботица је привредно друштво за производњу чоколаде, бомбона и пецива. Један је од водећих произвођача кондиторских производа на југу Европе, са традицијом дугом 90 година. Од 2005. године „Пионир“ ради према строгим ХАЦЦП стандардима. Најпознатији производи су : Медено и Слатко срце, Негро бомбоне, Галеб чоколада, Кидy десерти, Цоокиес, О ла ла бисквит...

Палићке спортске игре: између 1880. и 1914. године на Палићу су одржане спортске игре у брзом ходању, бициклизму, рвању, мачевању и другим спортовима. Родоначелник ових надметања најбољих спортиста из Сомбора, Сенте, Сегедина, Кањиже, Будимпеште, Београда и Суботице био је Лајош Вермеш, човек који је на обали језера изградио прву бициклистичку стазу са гледалиштем.

Палата Леовић је најстарија породична кућа у стилу сецесије у Суботици и у целој Војводини. Пројектанти су Еден Лехнер и Ђула Партош. Подигнута је 1893. године.