Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Szabadka A-tól Zs-ig

P

Palavičini, Petar – szobrász, a Jovan Nenad emlékmű alkotója.

Palics fürdő: fürdőként 1782-től vált ismertté, amikor dr. Liebetraut, Bács-Bodrog vármegye főorvosa meggyőződött a tó sziksótartalmáról és annak keleti partján sziksófőző gyárat létesített. A tó vizének első vegyelemzését 1856-ban végezték el. A Palicsi-tó vize kénes, lúgos, és sótartalmú, átlag hőmérséklete 25° C. A benne található lítiumot és rubídiumot a reuma és az idegrendszeri megbetegedések gyógyításában alkalmazzák, míg az ásványi iszap stroncium-tartalma a csontok összeforrását segíti elő. A tó 1972-tes lecsapolásakor az iszap egy részét a mederben hagyták, mert az értékes ásványi anyagokat tartalmaz.
A tó vize jótékony hatást fejt ki a reuma, az isiász, a görvélykór a bőr-, a nőgyógyászati és az idegrendszeri betegségek gyógykezelésében.
A kezelés a tó melegített vizével és a tó fenekéről begyűjtött és melegített iszappakolásokkal történik, de emellett végeznek masszázst és elektroterápiát is.

Palicsi Állatkert -  Palics központjában található, Szabadkától 6, az E75 Budapest-Belgrád autóúttól 5 kilométerre. Az 1949-ben alapított állatkert területe ma 10 hektárt ölel fel, melyen az állatok kifutóit virágágyások és pihenésre alkalmas kis tisztások övezik. A növénykertben több mint 270 fajta fa és bokor található, közülük számos ritka és egzotikus, mint például a libanoni cédrus, az óriásfenyő vagy a vörösfenyő, az őshonos fajok közül pedig legérdekesebbek az évszázados tölgyek. Az örökzöldek a kert északi részén, a lombhullató fák pedig a déli részén találhatók, helyenként ligetecskéket alkotva. A fák és bokrok mellett a területet virágágyások, tavacskák és szökőkutak teszik még kellemesebbé. A látogatók több mint 50 fajta állatot láthatnak: számos madárfajt, majmokat, nagytestű emlősöket, de olyan egzotikus állatokat is, mint a különféle kígyók és a tarantula. Az állatkertnek évente mintegy 160.000 látogatója van.

Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál – Szabadka Község önkormányzata alapította 1992-ben. Egy komoly, regionális fesztivál megteremtésére irányuló kitartó törekvéseknek köszönhetően az egykori, jelentéktelen és igénytelen Palicsi Filmestek fontos ponttá váltak az európai filmfesztiválok térképén. 2003-tól a rendezvény az európai film fesztiváljává vált, és még ugyanebben az évben tagságot nyert az Európai Filmfesztiválok Koordinációs Bizottságába. Az azóta eltelt három évben ez az ötlet létjogosultságot nyert, ugyanis az európai film palicsi fesztiválja a régió egyik legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye, egyike azon ritka fesztiváloknak a világban, melyen kizárólag európai filmek szerepelnek.
A fesztivált minden év júliusában tartják meg, az itt kiosztott díjak pedig: a Lifka Sándor-díj, az Aranytorony, a Palicsi torony, az Underground Spirit és a zsűri különdíja.

Palicsi sportjátékok: 1880. és 1914. között Palicson vetélkedőket tartottak gyorsgyaloglásban, kerékpározásban, birkózásban, vívásban és más sportokban. A versenyeket, melyeken Zombor, Zenta, Szeged, Kanizsa, Budapest, Belgrád és Szabadka legjobb sportolói vettek részt, Vermes Lajos kezdeményezte és rendezte meg, az ember, aki a Palicsi-tó partján felépítette Európa első aszfaltozott, lelátóval ellátott kerékpárpályáját.

Palicsi szüreti napok látványos gazdasági és idegenforgalmi rendezvény, melyet minden szeptemberben megrendeznek a Palicsi-tó partján. A Palics-Ludas Közvállalat által szervezett rendezvény célja a vidéken termesztett gyümölcsök bemutatása és sikeres értékesítésük elősegítése. A Szüreti napok keretében minden évben szüreti felvonulás, gyümölcs- és zöldségkiállítás, borünnepély, pálinkakóstoló, szüreti bál, gazdag művelődési és szórakoztató műsorok, valamint különféle vendéglátói kínálat várja az érdeklődőket.

Palicsi Víztorony 1912-ben épült. Palics szimbóluma, és Palics fürdő főbejárata.

Pátria Szálló –1964-ben épült Szabadka központjában, s azóta csak egyszer újították fel, részlegesen. 2008. elején kezdődött meg az épület teljes körű felújítása és átalakítása, ami 2008. augusztus 15-éig tartott. A szobák számát 202-ről 141-re csökkentették és korszerűen felszerelték, így a Pátria egy modern, a kor vendégének minden igényét kielégítő szállodává vált, amelyben vannak nemdohányzó, illetve a mozgássérültek igényeihez átalakított szobák, és valamennyi szoba légkondicionált, rendelkezik Internet-kapcsolattal és értékmegőrzővel.

Pionir Kft. – ez a 90 éves hagyománnyal rendelkező, csokoládét, cukorkákat és kekszeket gyártó üzem egyike a vezető édességipari gyáraknak Európa déli részén. 2005. óta a Pionir szigorú HACCP szabványok szerint működik. Legismertebb termékei: a Medeno és a Slatko srce, a Negro cukorka, a Galeb csokoládé, a Kidy szeletek, a Cookies és az O la la keksz...

Pongrác János – Erdélyi vajda, ő építtette 1470-ben a szabadkai várat.