Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

S

Sinagoga u Subotici po arhitektonskom rješenju spada u najljepše građevine secesije ovoga podneblja. Sagrađena je 1902. godine u stilu mađarske secesije, po projektu Dezsőa Jakaba i Marcela Komora. Poseban izgled ovom hramu daju ukrasi, kako na fasadi tako i u unutrašnjosti, u kojima dominiraju vitraji. Iako velikim dijelom oštećeni, oni i danas čuvaju vještinu i ljepotu rada na staklu majstora iz prošlih vremena. Organizacija „World Monument Watch“ je tri puta zaredom Sinagogu uvrštavala među sto najugroženijih spomeničkih objekata u svijetu. Sinagoga je zaštićeni spomenik kulture i uspomena na 4000 subotičkih Židova prognanih i umorenih u fašističkim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Secesija je tipična za Suboticu. Želeći ljepotom nadmašiti postojeći konvencionalni akademizam, bogati Subotičani su početkom XX. stoljeća širom otvorili vrata novoj umjetnosti i arhitekturi secesije. Svojevrsni pečat novom ruhu Subotice dali su arhitekte: Eden Lehner, Ferenc Raichl, tandem Marcel Komor i Dezső Jakab. Oni su Suboticu ukrasili cvjetnom ornamentikom, narodnim motivima, kovanim željezom, bojom i keramikom. Arhitekte modernog doba danas kombiniraju modernu arhitekturu s tradicijom. Zelena fontana u centru grada, izgrađena od čuvene Zsolnay keramike 1985. godine, podsjeća na upečatljivu umjetnost secesije.

Sarić, Ivan (1876.-1966.), poznati subotički sportaš, koji se bavio biciklizmom, motorima i automobilima. Prvi je čovjek s naših prostora koji je poletio 1910. godine, zrakoplovom koji je sam konstruirao. Sjedalo zrakoplova od pruća je sačuvano i nalazi se u Muzeju zrakoplovstva u Surčinu. Avion je napravio nakon što ga je po prvi put vidio u Parizu 1909. godine. 1917. je sagradio i model helikoptera koji je na probama pokazao odlične rezultate.

Spartak – Jovan  Mikić (1914.-1944.) bio je komandant Subotičkog partizanskog odreda i poznati jugoslavenski reprezentativac u atletici. U razdoblju od 1932. do 1939. bio je naš najbolji petobojac, desetobojac, skakač, bacač diska i kladiva. Poginuo je 10. listopada 1944., na Dan oslobođenja Subotice na subotičkom Željezničkom kolodvoru, kada ga je usmrtio mađarski vojnik.

Senta (naselje u Subotici) je južni dio grada, između Senćanske ceste i Braće Radić, u okolini crkve Sv. Jurja. Stara Senćanska cesta protezala se od Senjaka (Puškinov trg) i preko senćanske kapije vodio u Sentu. Iako nikad nije asfaltirana, ovom ljetnom cestom  se i danas može stići u Sentu.

Stantić, Đuro, (1878.-1918.) prvi subotički sportaš i svjetski prvak i osvajač olimpijske medalje.

Spomen česma na Paliću,  pred Velikom terasom, podignuta je 1912. godine u čast završetka izgradnje Velike terase u stilu secesije i Glazbenoga paviljona. Spomen česma se i danas fantastično uklapa u ambijent palićkog šetališta.

Subotička filharmonija, osnovana 1908. godine, priredila je mnogobrojne koncerte s umjetnicima-solistima najvišeg svjetskoga ranga. Posljednjih desetljeća vrsni glazbenici  su otišli iz grada, te je Filharmonija bila prinuđena svoju djelatnost svesti u skromnije okvire.

"Szúnyog" čarda je čarda u nevjerojatnom prirodnom ambijentu na obali Ludoškog jezera. Nudi riblje juhe, riblje paprikaše i ostale specijalitete od ribe, kao i klasičnu kuhinju.