Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Суботица од А до Ш

В

Вермеш Лајош (1860-1945.), аристократа са Палића, организовао је Палићке спортске игре, претечу Олимпијских игара. Тек 14 година касније настале су олимпијске игре Пјера Кубертена у Атини. Палићке олимпијске игре игране су и лети и зими, све до 1914, када су прекинуте због рата. Лајош Вермеш је био и оснивач Суботичког гимнастичког друштва.

Велика тераса: Изградња Велике терасе на Палићу, у стилу сецесије, завршена је 1911. године, а сам објекат је у то доба био вишенаменски (посластичарница, ресторан, спратни део намењен забавама и баловима). Две велике отворене терасе красе предњу страну објекта, са препознатљивом резбареном оградом. Непосредно испред Велике терасе смештен је најмањи сецесијски објекат специјалне намене – Музички павиљон.
Велика тераса, са око 3.300 квадрата, као и још неколико објеката у Великом парку на Палићу, чини туристичко и културно језгро тог места. Тренутно је у току реконструкција Велике терасе.

Врлић, Субота, дворанин цара Јована Ненада, његов ризничар и намесник, чија се скулптура налази у центру града.

Водоторањ на Палићу изграђен је 1912. године. Он је представља симбол Палића и главни улаз на Палић.

Велика већница или Свечана већница Градске куће поново је 1991, после темељите обнове за прославу шест векова првог помињања града, засјала старим сјајем сецесије који су јој подарили пројектанти Марцел Комор и Деже Јакаб. Допунском техничком опремом ово је постала сала за концерте, венчања и скупове врхунског ранга, вероватно једна од најлепших у овом делу света. У мноштву невероватних детаља, издвајају се штитови на стропу већнице, који су се мењали са сваком новом власти. Данас су враћени првобитни симболи, међу којима мотиви са суботичког грба: Богородица са Исусом, св. Тереза Авилска и лав с мачем. Већницу красе и фантастични витражи: цар Фрањо Јосип и царица Марија Терезија са своја два пажа. Поред њих, ту је и галерија мађарских краљева и шест угледних људи из мађарске историје. Ти витражи су дела мајсторске радионице Микше Рота и Шандора Нађа.