Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

V

Vermes Lajos (1860.-1845.), aristokrat s Palića, organizirao je Palićke športske igre, preteču Olimpijskih igara. Tek četrnaest godina kasnije nastale su Olimpijske igre Piereea de Coubertina u Ateni. Palićke olimpijske igre igrane su i ljeti i zimi, sve do 1914., kada su prekinute zbog rata. Lajos Vermes je bio i osnivač Subotičkog gimnastičkog društva.

Vojnić palača

Velika terasa: Izgradnja Velike terase na Paliću u stilu secesije, završena je 1911. godine, a sam objekt je u to doba bio višenamjenski (slastičarnica, restoran, katni dio namijenjen zabavama i balovima). Dvije velike otvorene terase krase prednju stranu objekta, s prepoznatljivom rezbarenom ogradom. Neposredno ispred Velike terase smješten je najmanji secesijski objekt specijalne namjene – Glazbeni paviljon.
Velika terasa, s oko 3.300 četvornih metara, kao i još nekoliko objekata u Velikom parku na Paliću, čine turističku i kulturnu jezgru toga mjesta. Trenutačno je u tijeku rekonstrukcija Velike terase.

Vrlić, Subota, dvoranin cara Jovana Nenada, njegov rizničar i namjesnik, čija se skulptura nalazi u centru grada.

Vodotoranj na Paliću izgrađen je 1912. godine. On predstavlja simbol Palića i glavni ulaz na Palić.

Vitraj

Velika vijećnica ili Svečana vijećnica Gradske kuće ponovno je 1991., poslije temeljite obnove za proslavu šest stoljeća prvog spominjanja grada, zasjala starim sjajem secesije koji su joj podarili projektanti Marcel Komor i Dezső Jakab. Dopunskom tehničkom opremom ovo je postala dvorana za koncerte, vjenčanja i skupove vrhunskog ranga, vjerojatno jedna od najljepših u ovom dijelu svijeta. U mnoštvu nevjerojatnih detalja, izdvajaju se štitovi na stropu vijećnice, koji su se mijenjali sa svakom novom vlasti. Danas su vraćeni prvobitni simboli, među kojima motivi sa subotičkog grba: Bogorodica s Isusom, sv. Terezija Avilska i lav s mačem. Vijećnicu krase i fantastični vitraji: car Franjo Josip i carica Marija Terezija sa svoja dva paža. Pored njih, tu je i galerija mađarskih kraljeva i šest uglednih ljudi iz mađarske povijesti. Ti vitraji su djela majstorske radionice Mikše Rota i Sándora Nagya.