Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Szabadka A-tól Zs-ig

V

A Városháza Szabadka legnagyobb és valószínűleg legszebb épülete 1910-ben épült Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek tervei alapján, a magyar szecesszió stílusában. 76 méter magas, alapterülete 5838 négyzetméter.
Napjainkban a közigazgatási hivatalnak, a múzeumnak, a történelmi levéltárnak és számos üzletnek és banknak ad otthont.

Városi Könyvtár - a város főterén álló épület a homlokzatán barokk erkélyt tartó két atlasszal 1897-ben épült neobarokk stílusban, Raichle Ferenc tervei alapján. Egykor városi kaszinóként működött, ma gazdag, mintegy 280.000 címet számláló könyvanyaggal rendelkező könyvtár.

A városkapitány-ház – pontosabban Luka Sučić városkapitány egykori háza közvetlenül a Ferencesek temploma mellett áll. Szabadka legöregebb háza, a 18. század közepén épült az ún. vidéki barokk stílusában.

Vermes Lajos (1860-1845.), palicsi arisztokrata, a palicsi sportjátékok atyja, amely 14 évvel megelőzte a Pierre de Coubertin által Athénban szervezett első olimpiai játékokat.  A palicsi sportjátékokat télen és nyáron is megszervezték, egészen 1914-ig, a háború kitöréséig. Vermes Lajos volt a Szabadkai Torna-Egylet megalapítója is.

Vértó – kisebb tavacska, tulajdonképpen a Palicsi-tó egyik elrekesztett ága, a tó északkeleti csücskénél. Rajta keresztül folyt le a Palicsi-tó víztöbblete. Egykoron, a nyári kánikulák idején sekély vizében elszaporodtak a vörös algák, piros színűre változtatva a víz színét. Innét kapta a Vértó nevet.

Vigadó: A szecessziós stílusú palicsi Vigadó 1911-ben épült, és több célt is szolgált: a földszinten cukrászda és étterem működött, míg az emeleti termekben mulatságokat és bálokat rendeztek. Az épület elülső részét két nagy, nyitott terasz díszíti, jellegzetes fafaragásokkal. Közvetlenül a Vigadó előtt található a fürdő legkisebb szecessziós építménye, a különleges rendeltetésű zenepavilon.
A 3.300 négyzetméternyi területű Vigadó a Nagy parkban található néhány más épülettel együtt a település kulturális és idegenforgalmi központját képezi. Jelenleg a Vigadó épülete felújítás alatt áll.

Villamos - Villamosközlekedés 1897-től létezett Szabadkán, amit 1974-ben, sok szabadkai polgár sajnálatára beszüntettek. Ma már csak a Rudić utca sarkán álló, kávézóvá átalakított villamos emlékeztet bennünket azokra az elmúlt időkre.

Vitrázs

Vojnić palota

Vrlić, Subota hadvezér, Cserni Jován (Jovan Nenad) cár kincstartója és nádora, szobra a város főterén látható.