Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Суботица од А до Ш

З

Зоолошки врт Палић налази се у центру Палића, 6км од Суботице и 5km од ауто-пута Е-75 који спаја Будимпешту и Београд. Основан је 1949. године и данас се простире на 10ha. У парк врта складно су уклопљене животињске волијере и простори за одмор и разоноду. У парку расте преко 270 врста дрвећа и жбуња од којих су многе ретке и егзотичне врсте, попут либанског кедра и џиновске секвоје или ариша. Од домаћих врста издвајају се столетни храстови. На северној страни врта расту четинари а на јужној листопадно дрвеће. Остављено је и неколико мањих шумских формација. Простор обогаћује и оживљава многобројно цвеће у жардињерама, језерца, водоскоци и фонтане. Посетиоци могу да виде преко 50 врста животиња: бројне птице, неколико врста мајмуна, крупне сисаре, али и егзотичне животиње попут змија и тарантула. Током године Зоо врт посети око 160.000 људи.

Зелена фонтана: градећи и штитећи стари центар града, савремени архитекти комбинују модерну архитектуру с традицијом. Један од таквих објеката је зелена фонтана на главном тргу, изграђена 1985. године од керамике из чувене мађарске фабрике „Жолнаи“, по пројекту београдског архитекте Светилсва Личине.

Зелена већница Градске куће такође је раскошно украшена детаљима у стилу сецесије. Данас је то свечани салон Градоначелника, где он прима званичне делегације.