Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

Z

Zoološki vrt Palić nalazi se u centru Palića, 6 km od Subotice i 5 km od auto-ceste E75 koji spaja Budimpeštu i Beograd. Osnovan je 1949. godine i danas se prostire na 10 ha. U park vrta skladno su uklopljene životinjske volijere i prostori za odmor i razonodu. U parku raste preko 270 vrsta drveća i žbunja od kojih su mnoge rijetke i egzotične vrste, poput libanskog cedra i džinovske sekvoje ili ariša. Od domaćih vrsta izdvajaju se stoljetni hrastovi. Na sjevernoj strani vrta rastu crnogorice a na južnoj listopadno drveće. Ostavljeno je i nekoliko manjih šumskih formacija. Prostor obogaćuje i oživljava mnogobrojno cvijeće u žardinijerama, jezerca, vodoskoci i fontane. Posjetitelji mogu vidjeti preko 50 vrsta životinja: brojne ptice, nekoliko vrsta majmuna, krupne sisavce, ali i egzotične životinje poput zmija i tarantula. Tijekom godine, Zoo vrt posjeti oko 160.000 ljudi.

Zelena fontana: gradeći i štiteći stari centar grada, suvremeni arhitekti komponiraju modernu arhitekturu s tradicijom. Jedan od takvih objekata je zelena fontana na glavnom trgu, izgrađena 1985. godine od keramike iz čuvene mađarske tvrtke „Zsolnay“, po projektu beogradskog arhitekta Svetislava Ličine.

Zelena vijećnica Gradske kuće također je raskošno ukrašena detaljima u stilu secesije. Danas je to svečani salon Gradonačelnika, gdje prima službena izaslanstva.