Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Szabadka A-tól Zs-ig

Z

Zöld szökőkút – a kortárs építészek hagyománnyal rendelkező, modern építészeti megoldásokat alkalmaznak, megőrizve és továbbfejlesztve a város történelmi magvának építészeti örökségét. Ilyen építmény a város főterén álló zöld szökőkút is, amely a híres Zsolnay kerámiából épült 1985-ben, Svetislav Ličina belgrádi építész tervei alapján.

Zöld terem – a Városháza szecessziós elemekkel gazdagon díszített kis tanácsterme, napjainkban a polgármester itt fogadja a hivatalos küldöttségeket.

Zsinagóga – merész építészeti megoldásaival, a maga nemében egyike a legszebb építményeknek Európa ezen részén. 1902-ben épült a magyar szecesszió stílusában, Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján. Az épületet homlokzatának és belső terének díszítőelemei teszik különlegessé, főképpen a festett ablakok, melyek – bár már javarészt elpusztultak – még ma is őrzik a régmúlt idők üvegfestő mesterei munkájának szépségét. A szabadkai zsinagógát a World Monument Watch háromszor is a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékei közé sorolta. Védettség alatt álló műemlék, amely emlékeztet a második világháború alatt elüldözött, elhurcolt és meggyilkolt 4000 szabadkai zsidóra.