Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Subotica od A do Ž

Z

Zoološki vrt Palić nalazi se u centru Palića, 6km od Subotice i 5km od auto-puta E-75 koji spaja Budimpeštu i Beograd. Osnovan je 1949. godine i danas se prostire na 10ha. U park vrta skladno su uklopljene životinjske volijere i prostori za odmor i razonodu. U parku raste preko 270 vrsta drveća i žbunja od kojih su mnoge retke i egzotične vrste, poput libanskog kedra i džinovske sekvoje ili ariša. Od domaćih vrsta izdvajaju se stoletni hrastovi. Na severnoj strani vrta rastu četinari a na južnoj listopadno drveće. Ostavljeno je i nekoliko manjih šumskih formacija. Prostor obogaćuje i oživljava mnogobrojno cveće u žardinjerama, jezerca, vodoskoci i fontane. Posetioci mogu da vide preko 50 vrsta životinja: brojne ptice, nekoliko vrsta majmuna, krupne sisare, ali i egzotične životinje poput zmija i tarantula. Tokom godine Zoo vrt poseti oko 160.000 ljudi.

Zelena fontana: gradeći i štiteći stari centar grada, savremeni arhitekti kombinuju modernu arhitekturu s tradicijom. Jedan od takvih objekata je zelena fontana na glavnom trgu, izgrađena 1985. godine od keramike iz čuvene mađarske fabrike „Žolnai“, po projektu beogradskog arhitekte Svetilsva Ličine.

Zelena većnica Gradske kuće takođe je raskošno ukrašena detaljima u stilu secesije. Danas je to svečani salon Gradonačelnika, gde on prima zvanične delegacije.