Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Održiva zaštita i promocija nasledstva ART NOUVEAU u Dunavskom regionu

11394_3.jpg

11394_1.jpg

Naziv projekta: Održiva zaštita i promocija nasledstva ART NOUVEAU u Dunavskom regionu

Projekat se sprovodi uz podršku DUNAV Transnacionalnog Programa Saradnje.

Ukupan budžet projekta je 1.649.559 evra, od kojih 1.206.795,15 evra predstavlja podršku iz Fondova ERDF, dok je 195.330 evra podrška iz Fondova IPA. Preostali deo budžeta će se obezbediti iz nacionalnih doprinosa partnera učesnika.

Vodeći partner: Opština Oradea, Rumunija

Partneri na projektu:
Austrija: Muzej primenjenih umetnosti/savremenih umetnosti, Beč
Bugarska: Nacionalna akademska biblioteka i fondacija informacionih sistema
Hrvatska: Muzej umetnosti i zanata, Zagreb
Mađarska: Muzej primenjenih umetnosti Budimpešta; Neprofitna turistička organizacija Segedina i okoline
Rumunija: Nacionalni institut Rumunske baštine
Srbija: Grad Subotica; Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Beograd
Slovenija: Zavod za urbano planiranje Republike Slovenije

Povezani strateški partneri:
Belgija: Reseau Art Nouveau mreža
Rumunija: Ministarstvo za regionalni razvoj, javnu upravu i Evropske fondove Rumunije; Icomos Rumunija

Projekat se realizuje od 1. januara 2017. do 30. juna 2019.

Opis projekta: Partnerstvo pokriva glavna geografska područja sa specifičnim izrazom Art Nouveau-a u Dunavskom regionu, balansira upravljanje na više nivoa i multidisciplinarnu ekspertizu i obezbeđuje odgovornu i efikasnu upotrebu resursa. Projekat obuhvata široku kombinaciju kompetencija i ekspertiza, stvarajući partnerstvo koje je dobro opremljeno da istraži najefikasnije metode za zaštitu i promociju baštine Art Nouveau u Dunavskom regionu.

Projektom će se razraditi strateški dokument kojim se definišu koraci koje treba preduzeti u cilju bolje zaštite i promocije baštine Art Nouveau u Dunavskom regionu. Vrhunska baština Art Nouveau još uvek nije sveobuhvatno ocenjena na nivou celog Dunavskog regiona. Ova aktivnost će obuhvatiti snimanje celokupnog nasledstva na makroregionalnom nivou, na osnovu čega će se definisati strateški dokument i Akcioni plan kao instrumenti politike koja podržava zaštitu i promociju baštine Art Nouveau u Dunavskom regionu.

U cilju poboljšanja kapaciteta za bolju konzervaciju ovog izvanrednog nasledstva, projekat će sprovesti dve sveobuhvatne analize: studiju o Art Nouveau dekoraciji zgrada, koja uključuje renomirane stručnjake iz celog Dunavskog regiona i šire, koji će otkriti tehnike i procedure koje se primenjuju za konzervaciju zgrada Art Nouveau u tom području; i studiju o korišćenju javnih prostora u modernim urbanim centrima iz Dunavskog regiona sa visokom koncentracijom zgrada Art Nouveau.

Pomoću ekspertize partnerstva, projekat će pokrenuti studiju i usvajanje instrumenata politike za zaštitu baštine Art Nouveau u kontekstu urbanog razvoja. Oradea i Subotica će napraviti svoje urbane planove za zaštićena područja definišući, između ostalog, funkcije i dozvoljene infrastrukturne intervencije u okviru javnih prostora u centralnim delovima grada sa gustom koncentracijom baštine Art Nouveau.

U okviru projekta će se razviti integrisana baza podataka sertifikovanih eksperata u raznim oblastima koje su povezane sa Art Nouveau-om, od istraživača do restauratora, i od istoričara umetnosti do arhitekata. Ova baza podataka će se kontinuirano uvećavati i ažurirati čak i nakon završetka projekta.

U cilju osnaživanja i ažuriranja znanja dostupnog u Dunavskom region u vezi sa Art Nouveau organizovaće se niz od 5 majstorskih kurseva (master classes) na pet tema koje su veoma relevantne za Art Nouveau-a: restauracija, arhitektura, urbano planiranje, istorija umetnosti/muzeologija i javno upravljanje kulturnim nasleđem. Oni će služiti svrsi unapređenja znanja najnovijim trendovima, dostupnim metodama i tehnologijama, kao i obezbeđenju izbalansiranog pristupa unapređenom znanju i umeću širom Dunavskog regiona.

Projekat će razviti web mobilnu aplikaciju Art Nouveau Danube kao interaktivnu, geografsku aplikaciju zasnovanu na lokacijama spremnu za korišćenje od strane turista, turističkih vodiča, opšte javnosti, opština, stručnjaka za baštin, kao i organa vlasti. Aplikacija se posebno fokusira na podizanje svesti i interesovanja za baštinu Art Nouveau na lokalnom nivou u Dunavskom regionu.

Partnerstvo će organizovati niz događaja u vezi sa proslavom Svetskog dana Art Nouveau u junu 2017. i u junu 2018. Događaju će obuhvatiti manje izložbe i radionice, besplatne obilaske sa vodičima i druge događaje koji imaju potencijal da privuku i uključe lokalne zajednice i turiste. Informacije o događajima će biti dostupne na web stranicama i društvenim medijima partnera.

Kroz projekat će se napraviti i prezentacijksi film o Art Nouveau-u u Dunavskom regionu. Film će se fokusirati na specifičnostima manifestacije pokreta Art Nouveau u ovom geografskom području, predstavljajući njegove najvažnije elemente. Film će biti dostupan na web stranicama partnera kao deo digitalnog skladišta napravljenog u okviru projekta, i biće promovisan preko nacionalnih i regionalnih medijskih kanala (uključujući društvene medije).

Projekat sufinansira Pokrajinski sekretarijat za finansije u iznosu od 3.219.000 RSD

11394_2.jpg