Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обилазак реконструисаних ветрозаштитних појасева

01.04.2016.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи и члан Градског већа задужен за пољопривреду Шимон Острогонац је са сарадницима обишао реконструисане ветрозаштитне појасеве на Микићеву и "Бећар атар"-у. У циљу реконструкције ветрозаштитних појасева на територији Града Суботица склопљен је Уговор путем јавне набавке са извођачем радова „Биодекор“ д.о.о. Београд у вредности од 3.671.065,80 динара са ПДВ – ом.

10046_1.jpg

Радови реконструкције ветрозаштитних појасева уз асфалтни пут за Микићево су подељена у два дела. Први део је од Е – 75 пута до фарме свиња Микићево, где су радови извршени у целости. Вредност изведених радова је 493.406,00 РСД. Други део је од фарме до Економије где је предвиђена реконструкција са врстом "Улмус пумила" – сибирски брест, али због немогућности набавке садног материјала старости тражене у спецификацији Уговора, реконструкција није извршена. Урађена је за сада припрема терена у износу од 283.800,00 динара.

10046_2.jpg

Ветрозаштитни појас уз Бећар атар је у целости завршен, а вредност изведених радова је 297.950 динара.

Након обиласка терена градоначелник је констатовао да су радови  извршени савесно и да је заштита од дивљачи постављена одмах након садње. До сада је укупно потрошено 1.629.289,20 динара са ПДВ – ом за реконтрсукцију ветрозаштитних појасева, а преостали износ је планиран за радове одржавања током вегетацијске сезоне.

-Саднице су квалитетне и мислим да је после неколико година ово значајан корак за садњу ветрозаштитних појасева. Успели смо после оних нерешених јавних набавки, када су потрошена огромна средства, а пројекат није реализован, да  одговорно и стручно завршимо посао. Контрола комплетног посла је извршена од стране Града Суботица и сада је битно да извођачи радова редовно одржавају ветрозаштитне појасеве - каже  Маглаи.

Трећа локација за реконструкцију Ветрозаштитног појаса је, уз асфалтни пут Нови Жедник – Чантавир, који је до сада делимично урађен, односно због немогућности набавке садног материјала врсте "Улмус пумила" који је планиран за садњу И реда реконструисан је само ИИ ред са врстом "Бетула пендула" – бреза. Вредност изведених радова је 325.110,00 динара.

-Ранијих година увек су поред пута постојали дрвореди, који нису случајно били посађени, какао град, села не би остала без подлог тла. У Војводини има мало шума свега два процената, и морамо што пре сватити значај ветрозаштитних појасева и да их садимо иначе ће Војводина остати без подлог тла. На овим деловима на Микићеву и "Бећар атар" -у постоје добри  услови да се реконструишу ветрозаштитни појасеви и да годинама и остају. Највише је сађен јасен и бреза-изјавио је Шимон Острогонац.