Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Пијаце се прилагођавају тржишту XXI века

08.04.2016.

На Палићу је 7. и 8. априла одржан други Међународни скуп о пијачној делатности у региону, на којем су учествовали представници пијачних управа из Србије, Мађарске, Македоније, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске, речено је на пресс конференцији у Медија центру Градске куће.

- Окупили смо се да разменимо искуства и разговарамо о развојним пројектима, прилагођавању пијачне делатности тржишним изазовима XXИ века,  моделима наплате и формирања цена пијачних услуга – рекла је Илинка Вукоја, председник Управног одбора Пословног удружења „Пијаце Србије“ (УПС) и директорица ЈКП „Суботичке пијаце“. – Током ова два дана одржани су и састанци Скупштине и Управног одбора Пословног удружења „Пијаце Србије“, на којима смо разматрали извештај о раду у прошлој и усвојили програм активности у текућој години.

10063_1.jpg

Бранислав Јока, генерални директор АД „Тржница“ и члан Управног одбора УПС-а је нагласио значај оваквих скупова за планирање развоја пијачне делатности.

- Начин пословања тржница и велетржница у региону је сличан. Готово сви се у свакодневном пословању суочавамо са мање више истим проблемима, па је размена искуствава увек добродошла – рекао је Бранислав Јока. 

О сарадњи Пословног удружења „Пијаце Србије“ са привредном комором Србије говорила је Татјана Петрић Ерцеговић, секретар Удружења за комуналне делатности у ПКС.

- Законодавство је област којом смо се протеклих година највише бавили – рекла је Татјана Петрић Ерцеговић. – Тренутно радимо на предлогу подзаконских аката Нацрта измена и допуна Закона о комуналним делатностима, који ће бити разматран врло брзо по формирању нове владе. Имамо заједнички циљ да уредимо ову делатност, односно да предузећима која управљају пијацама омогућимо несметан развој.

У име учесника Међународног скупа о пијачној делатности у региону, новинарима се обратила Даниела Михајловска Василевска, секретар Удружења за комуналне делатности и Групације за пијаце при Привредној комори Македоније.

- У прилог чињеници да је регионална сарадња ове врсте заиста неопходна говори и податак да на скупу у Суботици учествују представници чак седам пијачних управа из Македоније. Верујем да ћемо након усвајања меморандума о сарадњи, који је већ припремљен, заједно радити и на оснивању регионалне асоцијације са циљем да постанемо део Светског удружења велетржница и тржница и тако брже и ефикасније пратимо светске трендове развоја ове делатности – закључила је Даниела Михајловска Василевска. 

Јуна прошле године Суботица је такође била домаћин једног великог скупа Пословног удружења „Пијаце Србије“. Паралелно са Сајмом привреде „СуСајам“, на делу шеталишта Радијалца је одржана и четврта манифестација „Дани пијаца Србије“ којој је домаћин било Акционарско друштво „Тржница“. 

- Ове године „Дани пијаца Србије“ ће се одржати од 10. до 12. јуна у Панчеву, а домаћин ће бити ЈКП „Зеленило“ – рекао је Саво Дувњак, извршни директор Пословног удружења „Пијаце Србије“. – Манифестација је замишљена као место за промоцију понуде пијаца из целе Србије на којим се пласира око 20 одсто укупне производње воћа и поврћа у земљи. 

Дувњак је најавио да ће Пословно удружење „Пијаце Србије“ током наредних месец дана завршити и објавити резултате првог националног истраживања о ставовима и мишљењима купаца на пијацама, које је урађено на узорку од неколико хиљада испитаника у десет највећих градова у Србији.