Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен Туристички информативни центар на Палићу

11.04.2016.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Лукреција Ђери и градоначелник Суботице Јене Маглаи отворили су данас Туристички информативни центар на Палићу, у реновираној старој трамвајској станици. У уређење Туристичко-информативног центра који је, уједно, и званична сувенирница Туристичке организације града Суботице, и центар за мале привреднике који издају собе туристима и гостима, Министарство трговине, туризма и телекомуникација уложило је седам милиона динара.

10080_1.jpg

Ово један од најбољих туристичких центара у Србији и може да буде модел туристичко-информативног центра какве желимо да видимо у многим местима, општинама и туристичким дестинацијама широм Србије, рекао је министар Љајић и додао да је Туристички информативни центар један од четири током прошле године реализована пројекта на Палићу за које је Министарство трговине, туризма и телекомуникација издвојило 19 милиона динара.

- Спремни смо да и ове године из средстава Министарства финансирамо пројекте везане за развој туризма на Палићу који морамо да позиционирамо као једну од најважнијих туристичких дестинација не само у Војводини већ и у читавој Србији. Са потенцијалима које има, он то и заслужује, али ми више не можемо да говоримо само о потенцијалима и шансама, морамо да говоримо о конкретним резултатима. Да би ти резултати били остварљиви, требало би више да улажемо у туристичку инфраструктуру и промоцију – нагласио је министар Љајић.

Говорећи о туристичком промету на Палићу у прва два месеца ове године, Љајић је рекао да су резултати више него оптимистични, јер је у јануару и фебруару остварен раст броја туриста од 15 одсто, а да још више охрабрује податак да је у том периоду ову туристичку дестинацију посетило 32 одсто више иностраних туриста.

Он је изразио уверење да ће у Србији ово бити рекордна туристичка година, јер први месеци говоре да је дошло до раста девизног прилива од туризма за девет одсто, да је број туриста повећан за 18 одсто, а број ноћења за више од 20 одсто.

Љајић је оценио да је акција доделе ваучера у овој години кренула веома добро и навео да је до сада подељено 11.198 ваучера, највише пензионерима и углавном за Луковску бању, Пролом бању и Бању Ковиљачу.

- Истина је да то овде није толико заживело. Очигледно је да не постоји таква навика или људи нису информисани да на Палићу постоји пет објеката који примају ваучере, тако да морамо више да радимо на промоцији могућности да се ти ваучери више користе и овде на Палићу - рекао је Расим Љајић.

Јене Маглаи је казао да је ово леп тренутак не само за Суботицу него и за ширу регију, јер се на употребу предаје модеран Туристичко информативни центар који служи развоју туризма на овим просторима. Уз констатацију да је ово добар пример сарадње између републичких и државних органа и локалне самоуправе, он је рекао да је створена основа за озбиљан искорак за развој туризма на Палићу.

- Мастер план за Палић је усвојен, у току је припрема међународног тендера, а активно се ради и на реализацији пројекта који се односи на решавање проблема биодиверзитата Палићког језера. Мислим да све то чини једну целину у смислу да Палић има озбиљну перспективу да постане туристички центар не само ове регије него и читаве наше државе - истакао је градоначелник Маглаи.

Приликом отварања Туристичког информативног центра додељена су признања Туристичке организације града Суботице појединцима и организацијама који су својим деловањем допринели популаризацији Палића и Суботице. Награђени су власник „Виле Минић” (у категорији приватног смештаја у објектима до 30 лежаја), Оливера Имброновић, директорка хотела „Президент“ на Палићу (у категорији појединац који је највише допринео развоју туризма са својим иновативним идејама) и хотели „Галерија“ и „Глорија“.

Отварању Туристичког информативног центра на Палићу присуствовали су државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић, начелник Севернобачког управног округа Драги Вучковић, председник Скупштине града Суботице Илија Маравић, чланови Градског већа Небојша Дарабош, Срђан Самарџић, Вјекослав Острогонац и Блашко Стантић и помоћници градоначелника Љубен Христов и Синиша Бабичковић.

10080_2.jpg