Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен Градски омладински центар

15.04.2016.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи и члан Градског већа задужен за спорт, омладину и туризам Вјекослав Острогонац данас су, у реновираном пословном простору на Аутобуској станици, свечано отворили Градски омладински центар. Отварање центра реализовано је у оквиру пројекта „Градски омладински центар Суботица” који је спровео град Суботица уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта у висини од 1,2 милиона динара.

10094_1.jpg

Отварање Омладинског центра у Суботици један је од оних камена темељаца који је требало да се поставе како би омладина имала свој дом и место где да се окупља, изјавио је, обраћајући се медијима, Јене Маглаи, и додао да сматра да ово треба да буде одскочна даска у бављењу са младима и њиховим проблемима.

- Ако  Град  жели да се озбиљно бави младима, онда мора знатно више да се потруди када је реч о материјалним средствима, али и о пажњи према пројектима које млади желе и могу да реализују. У нашем граду све је више старих, а све мање младих људи. Та тенденција мора да се преокрене, а то може да се оствари само ако будемо имали озбиљан приступ према младима – истакао је, између осталог, градоначелник Маглаи.

Уз изражавање захвалности Министарству омладине и спорта Републике Србије које је, како је рекао, препознало интересе младих у нашем граду, Вјекослав Острогонац је казао да у Суботици има око 26.000 младих (око 18 одсто укупног становништва) и да ће Градски омладински центар бити на располагању свим младим људима који желе да својим активизмом унапреде положај младих у граду.

- Показали смо, кроз системски приступ, да имамо јасну политику према младима. Усвојен је Локални акциони план који је радило преко 400 младих људи који су препознали проблеме и понудили решења како и на који начин ти проблеми треба да се реше, а Канцеларија за младе града Суботице препозната је у Србији као једна од најбољих канцеларија. Осврнуо бих се и на још једну, по мени важну ствар, а то је да Омладински центар, нажалост, није отворен у Дому војске него на Аутобуској станици. Он је требао да се налази у центру града - нагласио је Острогонац.

Координаторка Канцеларије за младе града Суботице Дејана Балтес је казала да је отварању Омладинског центра претходила двомесечна обука волонтера који ће у центру спроводити активности и програме, да је део средстава добијен од Министарства омладине и спорта за реализацију пројекта „Градски омладински центар Суботица” утрошен за опремање простора, а део за обуку младих за волонтеризам и активизам, и да овај центар, којим ће руководити Канцеларија за младе, као и све његове ресурсе бесплатно могу да користе и све друге организације које раде са младима или спроводе омладинске програме.

Градски омладински центар ће, за сада, радити два пута недељно – понедељком и средом. У оквиру Омладинског центра предвиђено је да функционише и спортски, интернет и књижевни клуб, а одржаваће се и разни семинари, едукативне радионице и сличне активности. Град је ове године за омладинске пројекте определио милион динара, а за Канцеларију за младе шест милиона динара.

Отварању Градског омладинског центра присуствовао је заменик градоначелника Томислав Вељковић. За све присутне приређен је краћи културно-уметнички програм у којем су учествовати волонтери Канцеларије за младе и ученици Средње музичке школе.

10094_2.jpg