Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела изградња нове пословно-производне хале у Привредној зони „Мали Бајмок“

18.04.2016.

Председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, градоначелник Суботице Јене Маглаи и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић обишли су у Привредној зони „Мали Бајмок“ у Суботици градилиште на коме је, полагањем камена-темељца, почела изградња нове пословно–производне хале за монтажу машинских и електромашинских елемената.

10097_1.jpg

Покрајина и суботичка локална самоуправа су до 2012. године довеле значајан број великих компанија у Суботицу, међу којима су „Сименс“, „Сваровски“, „Калцедонија“, „Норма група“ и  „Дункермоторен“, изјавио је, након обиласка градилишта, Бојан Пајтић, и додао да је у овој привредној зони запослено око 4.800 људи и да није чудо да је Војводина проглашена за седми регион у Европи по привлачењу страних инвестиција.

- Када погледате инвестиције у Суботици, од водоводне и канализационе до путне мреже, Народног позоришта, здравства, изградње ове нове хале за коју је Управа за капитална улагања АП Војводине издвојила 109 милиона динара, покрајинска власт је инвестирала више од 500 милиона динара у Суботицу у протеклих годину дана - истакао је Бојан Пајтић, и навео да ће у новој хали у Привредној зони „Мали Бајмок” бити запослено више од 200 људи.

Градоначелник Маглаи је изјавио да већ постоји интересовање за изнајмљивање ове хале, која би требало да буде завршена до јула.

- То ће бити хала укупне површине 2.100 квадратних метара. Објекат ће бити изграђен по свим савременим техничким стандардима и биће опремљен у складу са високим захтевима потенцијалних инвеститора. На месечном нивоу доносиће граду Суботици милион динара од закупнине, што ће даље генерисати развојне пројекте у привреди - нагласио је Јене Маглаи.  

Он је казао да се, са најављеним проширењима других погона у овој зони, у 2016. години очекује отварање реално од 1.000 до 1.500 нових радних места, што, како је рекао, чини велики напредак када је реч о запошљавања у индустрији у Суботици.

Потреба за изградњом нове производне хале проистекла је из обраћања заинтересованих инвеститора који би изнајмљивали простор за своје пословно-производне погоне. Захтеви су се претежно односили на области производње за израду компонената за ауто-индустрију, као и из области електро-машинске производње.  

Управа за капитална улагања АП Војводине је у априлу 2015. године објавила конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области локалног и регионалног економског развоја, где је град Суботица аплицирао са пројектом „Пословно-производна хала за монтажу машинских и електромашинских елемената”. Након спроведеног конкурса, Управа за капитална улагања је граду Суботици доделила средства у износу од 158,319 милиона динара.

Град Суботица је спровео поступак јавне набавке на који су се јавила три понуђача, с тим да је најповољнију понуду дала група понуђача на челу са суботичким грађевинским предузећем „Јаворник“ д.о.о. После спроведеног поступка јавне набавке, 4. јануара 2016. године закључен је уговор о извођењу радова заједно са пројектовањем, са „Јаворником“, као носиоцем посла, и са члановима групе понуђача: „Суппорт“ д.о.о. Суботица, „Потиски водоводи“ из Хоргоша, „Солдинг инжењеринг“, „Фитиш-ЈУ“ и „Градина“, сви из Суботице. Уговор је склопљен на износ од 95,578 милиона динара, без ПДВ-а, односно на 114.693.151,80 динара са ПДВ-ом.

Извођач се обавезао да ће пројектовање и извођење радова завршити у року од 121 дан. С обзиром на то да су сви пројекти израђени и да је 14. априла 2016. године обезбеђена грађевинска дозвола, данас су започети радови који би требало да буду завршени у року од 75 дана.

Град се обавезао да ће суфинансирати овај пројекат тако што ће издвојити средства за изградњу трафо-станице у износу од 5,7 милиона динара (са ПДВ-ом), као и да ће суфинансирати изградњу хале у износу од 5,5 милиона динара.

10097_2.jpg