Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 8. ванредна седница Скупштине града

19.04.2016.

На 8. ванредној седници Скупштине града, одржаној у Великој већници Градске куће, одборници су усвојили Решење о доношењу Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Суботице у 2016. години, што је била и једина тачка дневног реда данашње, уједно и последње седнице Скупштине града у овом сазиву.

10098_1.jpg

У складу са Законом о пољопривредном земљишту и упутством Министарства пољопривреде и заштите животне средине, комисија коју је образовала Скупштина града израдила је предлог Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта града Суботице за 2016. годину. Програм се састоји из три дела, а то су: опште одредбе, услови заштите на простору заштићених природних добара и заштита пољопривредног земљишта у својини Републике Србије и план коришћења пољопривредног земљишта са програмом радова.

Пољопривредно земљиште у својини Републике Србије користи се у складу са Законом и овим програмом. Према подацима Службе за катастар непокретности Суботица утврђено је да на територији града Суботице има 18.319 хектара пољопривредног земљишта у својини Републике Србије. Усвојеним Програмом предвиђено је да се у закуп у 2016. години изда 14.695 хектара, и то: на коришћење без накнаде 247 ха, по праву пречег закупа – инфраструктура 202 ха и по праву пречег закупа - сточари 13.381 хектар.  

У децембру 2015. године Народна скупштина Републике Србије усвојила је измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту. Право закупа, односно право пречег закупа, пољопривредног земљишта у државној својини није се битно изменило. Поједина питања која су раније разрађена у пракси, попут увођења у посед пољопривредног земљишта, обавеза континуираног активног статуса у регистру пољопривредних газдинстава и слично, сада су регулисана Законом.

Поред оваквих техничких питања, изменама и допунама Закона о пољопривредном земљишту уведена је једна битна измена. Лица која имају право пречег закупа (сточари и власници система за наводњавање) и даље имају право пречег закупа, али се максимална површина коју та лица могу да узму у закуп умањује за површину земљишта коју то лице и са њим повезана лица већ имају у својини или у закупу.