Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Завршена прва фаза радова на изградњи азила за псе

19.04.2016.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи и заменик директора Јавног комуналног предузећа „Чистоћа и зеленило” Веселин Шуковић обишли су данас Прихватилиште за напуштене псе и мачке у Гањо шору, у Месној заједници „Зорка”. Парцела на којој се налази објекат површине је око 5.270 квадратна метра, а комплекс се састоји из два дела: нечистог, површине 2.369 квадратних метара, и чистог дела прихватилишта површине 2.902 квадратна метра. Средства за реализацију прве фазе радова на изградњи нечистог дела прихватилишта у износу од 5.942.000 динара обезбедило је ЈКП „Чистоћа и зеленило”, док су средства за реализацију прве фазе радова на изградњи чистог дела прихватилишта у износу од око 15 милиона динара у потпуности обезбеђена из буџета Града.

10099_1.jpg

Прва фаза радова на изградњи азила за псе је окончана и створени су услови да ово прихватилиште за напуштене псе и мачке добије дозволу за пробни рад, рекао је градоначелник Маглаи, обраћајући се медијима након обиласка азила.

- Прихватилиште је изграђено тако да омогућава оптималне услове за животиње које су у њему смештене, а знатно смо повећали и капацитете азила. Услови за боравак паса у прихватилишту су неупоредиво бољи него што су били и сада имамо један од најмодернијих азила, не само у регији него у целој држави. Мислим да смо и ову проблематику решили, после 10 година мучења и разних обећања. Надам се да ће Јавно комунално предузеће ’Чистоћа и зеленило’ ускоро да распише и јавну набавку за другу фазу радова за коју је предвиђено 8,5 милиона динара – истакао је, између осталог, Јене Маглаи.

10099_2.jpg

Веселин Шуковић је казао да се у нечистом делу прихватилишта налазе 22 постојећа, зидана бокса и 50 новоизграђених боксова за пријем ухваћених паса где се врши тријажа, дехилментизација, стерилизација, кастрација, преглед на болести, чиповање и вакцинација.

Чисти део прихватилишта, навео је, има три линије боксова са по 32 бокса, боксови су монтажно-демонтажне типске челичне конструкције, у сваком боксу је предвиђен смештај по два пса у кућицама и сваки бокс има своје мало двориште, стандардно ограђен предпростор.

Он је нагласио да је после завршетка прве фазе радова и обједињења парцеле азил уписан у Регистар прихватилишта за псе и мачке при Управи за ветерину и да су са издавањем дозволе за пробни рад у трајању од годину дана практично створени сви предуслови за отварање и рад азила, односно рад зоохигијенске службе.

10099_3.jpg

- По опремању зоохигијенске службе свим потребним средствима за рад, што очекујемо да ће се десити у наредне две недеље, ми ћемо покренути хватање паса луталица са градских улица - најавио је Шуковић.

Друга фаза изградње азила, како је рекао, предвиђа изградњу објекта за смештај мачака, у чистом делу, и објекта за изолацију болесних паса и мачака, такође у чистом делу.

- Предвиђена је и изградња објекта за припрему хране, магацинског простора за дезинфекциона средства и објекта за купање паса и мачака. Предрачунска пројектантска вредност за ове радове износи око 10,5 милиона динара и њихово извођење би се финансирало уз учешће средстава из буџета у износу од 8,5 милиона динара, док би се разлика надокнадила из средстава прихода ЈКП 'Чистоћа и зеленило'. Ми очекујемо да ћемо до септембра успети да заокружимо комплетан објекат прихватилишта, створимо услове за његов рад на врло високом нивоу и смањимо популацију напуштених паса и мачака – казао је Веселин Шуковић.

У Прихватилишту за напуштене псе и мачке, капацитета за 250 паса, тренутно је смештено 79 социјализованих и спремних за удомљавање паса.

10099_4.jpg