Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Центар за вантелесну оплодњу почиње са радом почетком 2017. године

22.04.2016.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи посетио је суботичку Општу болницу. Том приликом, заједно са директором Опште болнице др Гораном Бићанином и начелником Центра за хуману репродукцију проф. др Александром Радуловићем обишао је недавно завршену субспецијалистичку амбуланту за стерилитет и вантелесну оплодњу, као и будући Центар за вантелесну оплодњу где је окончана прва фаза реконструкције и адаптације унутрашњег простора.

10107_1.jpg

Захваљујући подршци локалне самоуправе и Управе Опште болнице, и њиховој сарадњи и заједничком деловању на свим нивоима, на добром смо путу да ускоро завршимо грађевинске радове на изградњи будућег Центра за репродуктивну медицину и кренемо са његовим опремањем, с обзиром на то да је део опреме већ стигао, изјавио је, обраћајући се медијима, др Радуловић.

– Верујем да ће до краја 2016. или почетком 2017. године овај центар почети са радом, док ће субспецијалистичка амбуланта већ за тридесетак дана кренути са примањем, евидентирањем, испитивањем и припремом пацијената за вантелесну оплодњу. Мислим да је ово наш велики успех и да ће сви пацијенти који код нас буду долазили бити задовољни. Прве  ’бебе из епрувете’ очекујемо крајем 2017. или почетком 2018. године. Надам се да ћемо остваривати добре резултате и на тај начин допринети повећању наталитета у нашој средини – истакао је проф. др Александар Радуловић, и додао да је до сада обезбеђено око 80 одсто потребних средстава за реализацију пројекта.

10107_3.jpgГоран Бићанин је рекао да Центар за вантелесну оплодњу подиже углед болнице и да је то један од стратешких пројеката који би требало да се реализује како би суботичка Општа болница постала клиничко болнички центар.

– Наша огромна жеља је да овај пројекат заиста заживи. Ми не говоримо о некој високо успешној причи, успешност Сегедина, Прага или неких других референтних центара је 30 одсто. Идеја је да својим начином размишљања и радом убедимо будуће пацијенткиње да дођу у нашу службу, да нам укажу поверење како би се ова метода полако увела и да се на нашу заједничку радост роде и прве ’бебе из епрувете’ – казао је др Горан Бићанин.

Изражавајући задовољство што су средства из буџета града опредељена за изградњу Центра за вантелесну оплодњу утрошена на адекватан начин, градоначелник Маглаи је рекао да је пронаталитетна политика један од приоритета суботичке локалне самоуправе.

– Ми пронаталитетну политику не водимо великим речима него конкретним делима. Овај пројекат грађанима Суботице обећава се најмање једну деценију, а ми смо у последњих годину и по дана успели да пробијемо све баријере везане за његову реализацију. Локална самоуправа је ребалансом буџета издвојила 10 милиона динара за завршетак грађевинских радова, а Управа за капитална улагања АП Војводине определила је додатних 9,5 милиона динара за набавку опреме за будући Центар за вантелесну оплодњу. Драго ми је што смо реализацију овог пројекта привели крају – нагласио је Јене Маглаи.

Просторије субспецијалистичке амбуланте за стерилитет и вантелесну оплодњу налазе се у приземној згради у кругу болнице, наспрам улаза у нову болничку зграду, а Центар за вантелесну оплодњу на првом спрату новог дела болнице.

10107_2.jpg