Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан победе над фашизмом

09.05.2016.

Дан победе над фашизмом - 9. мај, обележен је полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Споменик палим црвеноармејцима, на Православном гробљу у Дудовој шуми. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице, венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио градоначелник Јене Маглаи, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводила Весна Бајић, шеф Одсека за опште послове Стручне службе Округа.

10127_1.jpg

Венце на Споменик  жртвама фашизма положиле су и делегације Војске Србије, амбасада Руске Федерације, Белорусије и Украјине, Генералног конзулата Хрватске, Јеврејске општине Суботица, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида – Градски одбор Суботица, Српско-руско-белоруског братства „Свети кнез Владимир” и Мађарског националног савета, као и делегације других организација, политичких партија и удружења.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Суботица Максим Бакрач је, у свом обраћању присутнима, рекао да све слободарске и демократске земље Европе, међу којима је и Србија, обележавају 71. годишњицу величанствене победе снага антихитлеровске коалиције у Другом светском рату над највећим злом 20. века - нацифашизмом, чије су вође приморане 9. маја 1945. године на безусловну капитулацију.

Најкрвавији рат у историји човечанства однео је више од 50 милиона људских жртава, казао је Бакрач, и поручио да се не сме дозволити да се авети прошлости у било ком виду врате, како се не би десио нови Холокауст, депортације и масовна погубљења.

Уз подсећање да Други светски рат по броју држава, односно људи који су у њему учествовали, броју људских жртава и степену материјалног разарања представља највећи оружани сукоб у историји човечанства, градоначелник Маглаи је истакао да је огроман број жртава у Другом светском рату превелика цена коју је људска цивилизација платила због безумне политике нацистичких и фашистичких властодржаца.

- Нека нас сећање из године у годину упозорава на те страхоте. Наша обавеза ја да сваке  године одамо почаст невиним жртвама и не препустимо забораву куда људски род могу да одведу поремећени ум и накарадне идеологије, како нам се никада више у историји не би поновило преживљавање оваквих ужаса – нагласио је, између осталог, Јене Маглаи.  

По броју жртава, Други светски рат је био најсуровији рат у историји човечанства. Такође и по пространству на којем се водио - на територији 40 држава, на 22 милиона квадратних километара - превазишао је све ратове у историји људског рода.

У рату који је трајао нешто мање од шест година учествовала је 61 држава, око 110 милиона војника и једна милијарда и 700 милиона људи, више од 80 одсто светског становништва. Живот је изгубило између 55 и 60 милиона људи, а од тога је у фашистичким концентрационим логорима и затворима убијено око 12,5 милиона људи. Рачуна се да је број рањеника такође био велики – око 35 милиона.

Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисија СФРЈ објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

10127_2.jpg