Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан Европе

09.05.2016.

У оквиру обележавања Дана Европе, 9. маја, који организује Центар локалне демократије у сарадњи са градом Суботицом и ЕУ Инфо центром, на Тргу слободе је, у циљу бољег информисања грађана о Европској унији, њеним институцијама, државама чланицама, као и о процесу приступања Србије Европској унији, постављен ЕУ Инфо кутак – штандови са промотивним публикацијама.

10128_1.jpg

Координаторка Центра за локалну демократију Силвија Патарчић је, тим поводом, казала да Центар за локалну демократију овим догађајем жели да допринесе обележавању петнаесте годишњице помоћи ЕУ Србији.

- Од 2001. године, Србија је добила више од три милијарде евра бесповратних средстава из претприступних фондова ЕУ. На овај начин, откако су покренути први пројекти, Европска унија је постала највећи партнер и донатор Србије кроз подстицање развоја и реформи у различитим областима које су видљиве и у нашем граду.  Из програма ИПА ИИ, који је на снази до 2020. године, расписани су нови позиви – рекла је Силвија Патарчић.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи сматра да Србија и њени грађани припадају породици европских народа и да је перспектива наше државе и читаве ове регије у Европској унији. Суботица је, рекао је, једна од ретких локалних самоуправа која је била веома успешна када је реч о аплицирању на средства из фондова ЕУ.

– Оно што је сада актуелно јесте да је град Суботица повукао око 20 милиона евра бесповратних средстава за изградњу Регионалне депоније, а раније су добијена бесповратна средства и за изградњу пречистача, изградњу пута и граничног прелаза Ашотхалом – Бачки Виногради, као и пута Бајмок – Бачалмаш. Недавно смо, у оквиру финансијске сарадње СР Немачке са Републиком Србијом, коју Влада Немачке спроводи путем КфW развојне банке, за реализацију Пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш повукли средства у износу од 6,5 милиона евра – истакао је Јене Маглаи.

Он је изразио наду да ће град Суботица и убудуће бити успешан у повлачењу бесповратних средстава за реализацију пројеката који су од животног значаја за грађане, и то из области инфраструктуре, заштите животне средине, образовања и заштите културних добара.

10128_2.jpg