Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести

Најављено обележавање Међународног дана сећања на преминуле од АИДС-а

11.05.2016.

Под слоганом „Укључи, научи, оснажи“ Србија ће у недељу 15. маја 2016. обележити Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а и тако ће се по 13. пут прикључити највећем покрету светске заједнице у борби за крај ХИВ епидемије. Овај меморијал се сваке године у трећој недељи маја у већини земаља у свету обележава од 1983. године. Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а је глобални догађај који спроводи активна мреже људи који учествују у одговору на ХИВ, укључујући и људе који живе са ХИВ-ом и АИДС-ом и кључне популације, а у знак сећања на оне који су умрли од АИДС-а, као и да би се показала солидарност са људима који живе са ХИВ-ом, подигла свест у друштву, смањила стигма и дискриминација и дала нада новим генерацијама.

10132_1.jpg 

Процењује се да у овом тренутку једна од три особе, од преко 3.000 људи у Србији који живе са вирусом хумане имунодефицијенције познатим по скраћеници ХИВ, не зна да је инфицирана овим вирусом. Од почетка епидемије (1985. године) до краја 2015. године у нашој земљи је регистровано 3.312 особа инфицираних ХИВ-ом од чега је преко хиљаду умрло од АИДС-а. Према званично доступним подацима, у Србији тренутно живи око 2.300 особа инфицираних ХИВ-ом, а број људи код којих је дијагностификована ХИВ инфекција током 2015. године је за 37 одсто већи него 2014. (178 у односу на 130 особа) и то је највећи број новодијагностификованих од 1987. године. Процењује се да у нашој земљи још око 1.100 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом.

Начелница Центра за превенцију и контролу болести у Заводу за јавно здравље др Драгица Ковачевић Берић је, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући, изјавила да је од почетка епидемије у Севернобачком округу регистрована 61 инфицирана особа, од којих је 34 оболело, а 12 умрло.

– Само у току прошле године регистровано је 7 нових случајева инфицираних ХИВ-ом, од укупно 165 тестираних. Када погледамо структуру инфицираних, највећи број чине особе мушког пола, чак 87 одсто. Стваран број инфицираних особа није познат зато што је и даље веома мали број тестираних – истакла је др Драгица Ковачевић Берић.

Држава Србија се на свим нивоима власти у последње време много ослања на помоћ организација цивилног друштва које се баве питањима ХИВ/АИДС-а, нагласио је члан Градског већа задужен за област социјалне заштите Милимир Вујадиновић, и додао да Град Суботица активно учествује у програмима превенције ХИВ-а и континуирано подржава рад и активности суботичког удружења грађана „Став +“, пружајући и помоћ у финансирању и суфинансирању пројеката ове организације.

– Град Суботица је за пројекте УГ ’Став +’ прошле године издвојио 120.000 динара. Локална самоуправа ће, највероватније, и у 2016. години подржати рад овог удружења, односно обезбедити одређена средства за суфинансирање европског пројекта у који је путем ’Става +’ укључена и Суботица, а који се тиче стандардизације услуга која се пружа особама које живе са ХИВ/АИДС-ом – рекао је Вујадиновић.    

УГ „Став +“ позивало је све заинтересоване да им се придруже у обележавању Међународног дана сећања на преминуле од АИДС-а које ће се као део глобалне кампање одржати и у Суботици у недељу 15. маја 2016. у 19:00 часова на градском тргу испред свечаног улаза у Градску кућу. У случају лошег времена кампања ће се одржати у атријуму суботичког хотела „Галерија“. Обележавању овог меморијала придружили су се и активисти Канцеларије за младе и Црвеног крста Суботице.