Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Вести из образовања

Одржано такмичење у роботици „ЕУРОБОТ 2016“ у Новом Саду

25.04.2016.

У Новом Саду је, 22. и 23. априла 2016. године, одржано такмичење из роботике – „ЕУРОБОТ 2016“ – на коме су наступиле 22 екипе: 19 из наше земље, једна из Француске и две екипе из Енглеске. На овом такмичењу учествовала је и екипа Теам Аxис из Суботице коју је набавком пригодних мајица и качкета подржао Град. У саставу екипе налази се и наш суграђанин Лазар Вукасовић, студент четврте године Факултета техничких наука. Прошле године је са својим тимом био девети у Европи, а ове године су, и поред малих потешкоћа у набавци материјала за роботе, заузели шесто место.

10135_1.jpg

Овогодишњи задатак за такмичаре био је да роботи  у једном мечу сакупе објекте (догурају „песак" на место где треба да се прави замак од песка, сакупе „шкољке", упецају што више рибица ...) и да све то одложе на за то одређена места. Победник је био робот који је током меча који је трајао 90 секунди испунио више постављених задатака и тиме освојио већи број поена. Важно је да се напомене да су роботи били потпуно аутономни, како у енергетском тако и у управљачком смислу, и да су после старта потпуно сами обављали задатак и решавали све настале ситуације.

Меч се догађао на столу димензија 2x3 метра и био је постављен тако да представља плажу.

Да би могли да учествују у такмичењу роботи су прво морали да прођу детаљну судијску проверу испуњености техничких захтева и доказивања перформанси (тзв. хомологација).

Град Суботица подржава талентоване студенте и жели да подстиче развој технологије и роботике, тако да ће се учинити напори да се робот презентује и у Суботици, на Међународном и регионалном сајму привреде. Датум презентације ће бити накнадно утврђен.

10135_2.jpg