Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Откривен споменик „Светог Тројства”

22.05.2016.

Данас је свечано откривен рестаурирани споменик „Светог Тројства”. Споменик је освештао жупник Катедрале св. Терезије Авилске, монсињор Стјепан Беретић. Свечаности на Тргу републике присуствовао је и др Петер Силађи, заменик државног секретара одговоран за националну политику Мађарске.

10152_1.jpg

Градоначелник Суботице Јене Маглаи је, тим поводом, у свом говору рекао да овај споменик, који је граду даровао Матеј Војнић, симболизује слогу и јединство грађана Суботице у време када је становништво заједничким напорима, користећи искључиво људску снагу, исушивало и насипало мочварне делове града.

– Стојимо испред овог споменика и исказујемо поштовање тој слози и јединству које Суботичани чувају до данашњег дана. Суботица никада није застала у развоју, она се увек градила и преображавала. Нажалост, споменик је 1964. године, на основу тадашње политичке одлуке, без питања јавности, премештен поред Катедрале св. Терезије Авилске. Враћање споменика ‘Светог Тројства’ на првобитно место представља историјски тренутак. Нека нас овај споменик, један од симбола Суботице, у свакој прилици подсећа на то да уместо рушења градимо нашу заједницу, заједничким снагама, и допринесемо побољшању и издизању нашег мултикултурног града – нагласио је Јене Маглаи.

Нека нам овај споменик поново да снагу за сложно и заједничко деловање, истакао је  градоначелник Маглаи, и додао да би сви требало да чувамо овај споменик, као симбол лепше будућности.

– Споменик ‘Светог Тројства’ је хришћански симбол. Желим да вас у животу воде три божанске врлине: вера, нада и љубав за све грађане Суботице – поручио је Јене Маглаи.

Председник Националног савета мађарске националне мањине Јене Хајнал цитирао је речи суботичке књижевнице Илдико Ловаш која је, како је рекао, иницијаторка овог значајног пројекта.

10152_2.jpg

- Споменик ‘Светог Тројства’ је симбол припадања Европи, прихватања вредности која наглашава толеранцију и разумевање, а не дискриминацију – навео је, између осталог, Јене Хајнал.

Споменик-скулптура „Светог Тројства“ је 1815. године првобитно постављен испред Градске куће, на тадашњем главном пијачном тргу, и дело је сомборског мајстора Карла Салцера. Споменик је 1964. године премештен на трг између Катедрале свете Терезије Авилске и зграде Суботичке бискупије, и на тој локацији се налазио све до децембра 2015. године.

Пројекат је реализован уз одобрење Суботичке бискупије, помоћу донација Владе Мађарске, посредством Националног савета мађарске националне мањине у сарадњи са локалном самоуправом, као резултат уметничког и стручног рада дипломираног вајара-рестауратора Каролине Биачи.