Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Бајмоку у току радови на уређењу каналске мреже

26.05.2016.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи обишао је данас, у Бајмоку, радове на измуљавању и ископу паралелног канала код некадашње Кудељаре, који се изводе у оквиру програма уређења каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта на територији града Суботице у 2015. години, у катастарским општинама Бачки Виногради, Бајмок, Ђурђин, Жедник, Палић, Стари град и Таванкут.

10170_2.jpg

Уређењем паралелног канала и постојеће микроакумулације створиће се нова акумулациона запремина која ће обезбедити услове за коришћење овог простора у туристичко-рекреативне сврхе, рекао је, обраћајући се новинарима, градоначелник Маглаи, и додао да ће се на тај начин створити и услови да се атмосферске воде задрже и да се тим ресурсом газдује.                          

– Мислим да је ово леп пример како после више дестина година одређена површина може да се уреди и да представља један мали рекреациони простор за становнике Бајмока. С друге стране, и риболовци са овог подручја ће добити могућност да се на квалитетнији начин баве риболовом. Извађени муљ из канала камионима се односи на простор бивше циглане, па ће, вероватно, у наредном периоду то бити добра земља за пољопривредне културе – нагласио је Јене Маглаи.

Председник Скупштине МЗ Бајмок, Борислав Петровић, сматра да би управљање изграђеним језерима  требало да се повери неком од риболовачких друштава.

– Да би се изграђена језера даље одржавала, наћи ћемо начин да путем  конкурса обезбедимо да њима управљају риболовачка друштва, са којима остварујемо одличну сарадњу. Завршетком овог пројекта Бајмок ће добити право излетиште и шеталиште. Надам се да ће се и код грађана пробудити свест о значају очувања овог природног ресурса – истакао је Петровић.

За извођење радова на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта на територији града Суботице, у катастарским општинама Бачки Виногради, Бајмок, Ђурђин, Жедник, Палић, Стари град и Таванкут, Секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине и Град Суботица су, на основу Конкурса Секретаријата, обезбедили средства у укупном износу од 49.858.166,67 динара (са ПДВ-ом). Секретаријат је обезбедио 29.914.900 динара (60 одсто), а Град Суботица 19.943.266,67 динара (40 одсто).

Поред већ изграђеног базена код некадашње Кудељаре, гради се и постојећа микроакумулација, односно други базен димензија 50 x 60 метара, у коме ће дубина бити око 2,25 метара. Измуљавање се тренутно ради на паралелном каналу, у оквиру кога се граде два базена укупне дужине око 350 метара. Ти базени ће бити дубоки око 3,25 метара, на дну ће бити широки 10, а на површини око 23 метра.

За измуљавање Бајмочког и паралелног канала и израду два пропуста, где су радови већ окончани, опредељена су средства у укупном износу од 10.238.415,21 (без ПДВ-а). Завршетак радова предвиђен је за средину јуна.

10170_3.jpg
Паралелни канал