Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана конститутивна седница Скупштине града

02.06.2016.

У Великој већници Градске куће одржана је конститутивна седница Скупштине града Суботице на којој су усвојене све три тачке дневног реда: Потврђивање (верификација) мандата одборника, избор председника Скупштине града и постављење секретара Скупштине града. За председника Скупштине града Суботице изабран је Тивадар Бунфорд, председник Градског одбора Савеза војвођанских Мађара (СВМ) у Суботици, док је за секретара Скупштине града постављен Ђула Ладоцки (СВМ).

10188_1.jpg

Потврђивањем мандата одборника (избор Верификационог одбора, извештај Верификационог одбора, доношење одлуке о потврђивању мандата и полагање свечане изјаве) окончана је прва тачка дневног реда чиме је, практично, почео да тече мандат одборницима у новом сазиву.

Председник одборничке групе Савеза војвођанских Мађара Јанош Нагел је, у уводном образложењу, у име СВМ-а предложио да се за председника Скупштине града Суботице изабере одборник Тивадар Бунфорд. После тајног гласања и пребројавања гласачких листића председник Гласачког одбора, одборник Александар Керекеш (СВМ), саопштио је да су гласала 63 одборника и да су четири  гласачка листића била неупотребљена, и да су за именовање Тивадара Бунфорда за председника Скупштине града Суботице гласала 43 одборника, да је 20 одборника било против и да није било неважећих гласачких листића.   

У првом обраћању, Тивадар Бунфорд је истакао да жели да буде председник Скупштине свих Суботичана и да би поред сигурног радног места, грађани Суботице требало да имају и адекватну здравствену заштиту, прихватљиву комуналну инфраструктуру и безбедан свакодневни живот.

- Да би Суботичани били поносни на свој град, ми морамо да сачувамо и негујемо историјско језгро Суботице и Палићу вратимо стари сјај. Верујем у Суботичане, верујем да захваљујући њиховој марљивости можемо да кренемо ка остваривању заједничких циљева. Не можемо одмах да надокнадимо оно што годинама није урађено, али мислим да би сви заједно требало да будемо креатори успеха: политичари, послодавци, радници, ученици, пензионери, предузетници, свако по свом најбољем знању. Будућност наше Суботице зависи од тога да ли ћемо знати и умети заједно да мислимо и заједно да стварамо ради постизања заједничких циљева за добробит грађана – нагласио је Бунфорд.

На предлог председника Скупштине града, Тивадара Бунфорда, за секретара Скупштине града Суботице већином гласова изабран је Ђула Ладоцки (СВМ): 45 „за”, 15 „против” и један „уздржан”. Ладоцки је ову функцију већ обављао у периоду од 10. јула 2012. до 21. марта 2014. године.

Скупштина града Суботице има 67 одборника. У новом сазиву локални парламент чине 31 одборник са листе „Александар Вучић – Србија побеђује”, 11 одборника са листе „Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор”, 11 одборника са листе „Покрет за грађанску Суботицу Јене Маглаи”, седам одборника са листе „За пристојну Суботицу – Демократска странка” (ДСХВ, ЛДП, Нова), четири одборника са листе „Лига социјалдемократа Војводине – Ненад Чанак, Социјалдемократска странка – Борис Тадић, Зелена еколошке партија – Зелени” и по један одборник са листа „Савез Бачких Буњеваца – Мирко Бајић”, „Руска странка – Игор Петров” и „Војвођанска толеранција”.

Конститутивну седницу, коју је по закону сазвао Илија Маравић, председник Скупштине града Суботице у претходном сазиву, водио је најстарији одборник новог сазива Никола Милићевић (СНС).

Скупштина града сада је конституисана и од данас тече законски рок од месец дана да се конституише извршна власт, односно изабере градоначелник и чланови Градског већа.