Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Реконструисана и северна фасада Синагоге

03.06.2016.

Градоначелник Суботице Јене Маглаи обишао је данас Синагогу, на којој су завршени радови на реконструкцији и обнови последње и највидљивије – северне фасаде. Он је, том приликом, истакао да је до сада у рекострукцију све четири фасаде и крова Синагоге укупно уложено више од 40 милиона динара, да је Влада Мађарске за санацију унутрашњег дела објекта определила 1,6 милиона евра и да верује да ће за две године бити завршена комплетна реконструкција зграде Синагоге у Суботици.

10195_1.jpg

- За мене је веома битна чињеница да смо, када је реч о Синагоги, урадили оно што смо обећали пре две године. После три деценије чекања, коначно је завршена обнова спољашњости овог споменика културе од изузетног значаја. Синагоги је враћен стари сјај. Комплетан овај простор је много лепши. Према ономе што су ми рекли и извођачи, и представници надзора, у следећих 50 година овај објекат би требало овако да изгледа - рекао је Маглаи.

Синагогу ће одржавати Градски музеј, казао је Маглаи, и додао да је припремљена комплетна документација за унутрашње уређење и да би радови требало да крену на јесен ове године.

Уговор о јавној набавци извођења радова – реконструкција и инвестиционо одржавање северозападне фасаде зграде Синагоге закључен је 17. новембра 2015. године, у Градској кући. Уговор су потписали градоначелник Јене Маглаи и овлашћени представници предузећа „Expres-сервис”, из Суботице (извођач), Атеље за израду витража „Станишић”, из Сомбора, „Тим Василић” и „Yumol“, из Суботице (остали понуђачи из групе понуђача).

Вредност уговорених радова је 11.116.344 динара, са ПДВ-ом. Средства за реконструкцију и инвестиционо одржавање северозападне фасаде зграде Синагоге обезбеђена су из буџета града Суботице.

10195_2.jpg