Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 72. годишњица депортације Јевреја

16.06.2016.

Полагањем венаца на споменик подигнут у знак сећања на 4.000 Јевреја несталих у нацистичким логорима смрти током Другог светског рата, у дворишту Синагоге, и на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, као и пригодним културно-уметничким програмом у Синагоги, обележена је 72. годишњица депортације Јевреја из Суботице. Суботички Јевреји су 16. јуна 1944. године депортовани у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре широм Европе.

10221_1.jpg

Градоначелник Јене Маглаи је, тим поводом, подсетио да је унутар некада бројне јеврејске заједнице у Бачкој, од око 20.000 људи, у Суботици живело близу 4.000 Јевреја који су били темељни фактор у духовном, културном и привредном животу града.

– Заједница Јевреја је сада, нажалост, малобројна, али и дан-данас, захваљујући својој истрајности и слози, још увек игра значајну улогу у животу нашег града. Сва мука и неправда коју је јеврејска заједница преживела требало би да служи као застрашујући пример и упозорење за све нас, али и за цео свет, да морамо да се суочимо са овим догађајима и не допустимо да се нешто слично икада понови – нагласио је Јене Маглаи.

Говорећи у име Јеврејске општине Суботица рабин Ашер Острин, из Јерусалима, извршни директор највеће јеврејске хуманитарне организације Јеврејски дистрибутивни комитет, истакао је да се данас присећамо свих који су 16. јуна 1944. године депортовани из Суботице из једног јединог разлога – били су Јевреји.

– Тај дан је значио крај живота Јевреја у овом граду. Одведени су рабини, учитељи, ученици, њихови родитељи, сви који су били Јевреји. У овим тренуцима, када се сећамо оних који су страдали, требало би да споменемо и оне који су сада овде, са нама, и који и даље живе и раде, пркосећи законима природе. Ми, Јевреји из целог света, смо уз вас и данас малој заједници Јевреја у Суботици одајемо признање – рекао је Ашер Острин.

Венце на споменик у дворишту Синагоге положили су амбасадор Мађарске у Београду, др Атила Пинтер,  и др Јанош Бабић, генерални конзул Мађарске у Суботици; политичка саветница у амбасади САД у Београду, Шери Денијелс; делегација Скупштине АП Војводине коју је предводио председник Скупштине Иштван Пастор; начелник Севернобачког управног округа, Драги Вучковић; градоначелник Суботице, Јене Маглаи; председник Националног савета мађарске националне мањине, Јене Хајнал; делегације Градског удружења пензионера Суботица; делегација Комуниста Србије-Суботица Центар Тито и делегације јеврејских општина Осијек, Зрењанин, Нови Сад, Кикинда и Суботица.

10221_2.jpg

Венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета у име града Суботице положили су заменик градоначелника Томислав Вељковић и Блашко Стантић, члан Градског већа задужен за област образовања.