Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Потписана Декларација о односима Србије и Хрватске

20.06.2016.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председник Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић потписали су данас у Суботици Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске, која садржи шест тачака.

10228_1.jpg

Премијер Вучић је на конференцији за новинаре, после потписивања декларације, рекао да је овај сусрет планиран неколико месеци јер се желело да разговори буду садржајни, да након њих уследе кораци који ће донети бољу будућност, а не да доживе судбину неких ранијих који су прошли без резултата.

– Имали смо добре, садржајне, конструктивне и не лаке разговоре о свим темама и проблемима с којима се суочавају Срби у Хрваској и Хрвати у Србији – истакао је премијер.  

Вучић је подвукао да разговори нису били испразни, нити су намењени бирачима.

– Наступаћемо заједно према ЕУ и свету кад је у питању мигранстка криза и борба против тероризма. Данас нисмо поменули европске интеграције, али ми пружамо подршку Хрватској у ЕУ и хвала им кад подржавају нашу земљу. Ови разговори нису били испразни. Нама није било важно како ћемо да изгледамо пред својим бирачима, бавили смо се стратешким и суштинским питањима којима ће да се унапреди живот наших народа. Срби и Хрвати су кључ стабилног региона – нагласио је премијер Вучић, и додао да ће се за месец дана приметити резултати и бити видљиви помаци у квалитету живота хрватске заједнице у Србији.

Он је поручио да је циљ да мржњу оставимо иза нас.

– Биће опет појединачних негативних изјава на обе стране. Нико не каже да ће Хрвати и Срби од данас да се воле. Али, ми имамо јасну и чврсту политичку вољу да поправимо односе. Да урадимо конкретне ствари за Србе у Хрватској и Хрвате у Србији. Да решимо међугранични спор, ако не кроз договор онда пред међународним правосудним органима. Нико више нема територијалне претензије и желимо у миру да градимо атмосферу толеранције – рекао је српски премијер.

Гарабар-Китаровић је казала да до сусрета није дошло зато што је то неко од њих тражио, већ зато што су сами тако одлучили, и изразила очекивање да ће потписана декларација бити пут да се разреши све што оптерећује односе двеју земаља.

– Нажалост, мало тога је урађено у протеклим годинама да би се решили конкретни проблеми, од мањинских питања, до несталих. Обавезујем се да ћу се лично заложити да се побољша живот српске заједнице у Хрватској. Такође, породице несталих имају право да се затвори један црни део прошлости који их још оптерећује – истакла је Грабар-Китаровић.

Председница Хрватске је поновила да њена држава жели да види Србију у Европској унији.

- Није нам намера да блокирамо Србију. Ваше чланство у ЕУ је најбољи пут за мир, стабилност и просперитет. Ако се појаве несугласице, тежићемо да их решимо билатерално. Не желимо да у ЕУ уносимо наше проблеме већ да будемо део решења – рекла је Грабар-Китаровић.

Премијер Вучић и председница Хрватске сусрели су се данас на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево–Ердут, након чега су посетили Даљ у Хрватској и разговарали са представницима Срба који живе у тој земљи.

Вучић и Грабар-Китаровић су у Даљу, где су дочекани с хлебом и сољу, посетили и родну кућу чувеног српског научника Милутина Миланковића, разгледали сталну поставку и моделе Миланковићевог планетарија и уписали се у књигу утисака.

Они су се у родној кући Милутина Миланковића у Даљу, где су претходно открили бисту овог великог научника, састали са представницима српске националне мањине, које је предводио посланик у Сабору Милорад Пуповац.

Вучић и Грабар-Китаровић су касније прешли у Србију, у Доњи Таванкут код Суботице где су дочекани аплаузом. Потом су обишли галерију Прве колоније наиве у техници сламе и присуствовали уметничком програму културно-уметничког друштва ХГУ „Фестивал буњевачки писама“ и певачке групе „Краљице Бодрога“.

У просторијама хрватског културно-просветног друштва „Матија Губец“ одржан је састанак са представницима хрватске националне мањине у Србији.

10228_2.jpg

 

Декларација о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске