Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одговоран рад донео видљиве резултате

21.06.2016.

– Мислим да смо током протекле две године, без обзира на одређене критике упућене на рад појединих људи и њихову стручност, успели да радимо одговорно и домаћински и да су резултати нашег деловања у том периоду видљиви – изјавио је, на конференцији за новинаре, градоначелник Суботице Јене Маглаи приликом представљања шестомесечног извештаја о раду.

10234_1.jpg

Уз констатацију да ће се ове недеље, после избора новог градоначелника, коначно  прекинути агонија у којој се град налази од почетка фебруара, јер су, како је рекао, од тада сви почели да се баве само изборима, он је истакао да се током његовог мандата радило одговорно, да је заустављено черупање градске имовине и развлачење буџетских средстава, као и немаран однос према јавној имовини.

Осврћући се на пројекте који су у протекле две и по године започети, завршени или на најбољем путу да се реализују, Маглаи је нагласио да је задовољан што су у оквиру финансијске сарадње СР Немачке са Републиком Србијом, коју Влада Немачке спроводи путем КфW развојне банке, одобрена бесповратна средства у износу од 6,5 милиона евра за реализацију Пројекта заштите биодиверзитета језера Палић и Лудаш, која би сукцесивно могла да се повлаче од 2017. године.

Он је подсетио да је усвојен и Програм развоја туризма региона језера Палић - Мастер план и да је припремљено око 80 одсто међународног тендера, чиме су, како је рекао, створени услови да се ускоро распише међународни тендер и да убрзо имамо и првог стратешког инвеститора за изградњу хотелског комплекса на Палићу.

Подсетио је, такође, да је окончана четврта фаза радова на адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта и да се изводе радови у оквиру 5. фазе, у вредности од 225 милиона динара, и најавио да би ових дана требало да се покрене јавна набавка за шесту фазу радова, у вредности од 62 милиона динара.

Говорећи о радовима на Синагоги, казао је да су изведени радови на обнови све четири фасаде, као и на кровној конструкцији, да је урађена комплетна документација за њено унутрашње уређење, да је у току јавна набавка и да би на јесен ове године требало да се крене са радовима на реконструкцији и адаптацији унутрашњег дела зграде Синагоге.

Казао је и да се кренуло у изградњу Регионалног центра за управљање отпадом, пројекта чија је укупна вредност 24 милиона евра, да је велики посао урађен и на изградњи колекторске мреже и централног магистралног водовода – пројекту уговореном за пет милиона евра, и да је окончан тендер за изградњу „Фабрике воде 2”, пројекта вредног три и по милиона евра. Од уштеђених средстава, у износу од 780.000 евра, додао је, уговорен је посао на уређењу „Фабрике воде1”.  

Он је рекао и да је Град у 2015. години купио имовину у великој вредности.

– Решили смо питање војне имовине и купили комплекс бивше ХИ ’Зорка’. У последње две–три деценије град није стекао имовину у тој вредности – нагласио је Маглаи.   

Према његовим речима, у 2015. години на територији града Суботице запослено је око 4.600 људи, а број незапослених у граду око 10 одсто, што је, подвукао је, једна од најнижих стопа незапослености у нашој земљи.

Маглаи је навео да један од озбиљнијих проблема представља све већи број одлазака младих са двојним држављанством из нашег града, као и пракса послодаваца да углавном унајмљују људе путем студентских и омладинских задруга науштрб примања радника у стални радни однос.

Јене Маглаи је, на крају свог обраћања, новом руководству града пожелео све најбоље, изражавајући наду да ће овом граду донети развој и напредак, а представницима медија добро здравље и пуно успеха у њиховом даљем раду.