Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Богдан Лабан градоначелник Суботице

23.06.2016.

На 2. седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, усвојене су све три тачке дневног реда: избор заменика председника Скупштине града, избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа града Суботице и доношење Одлуке о додели признања „Др Ференц Бодрогвари“. За новог градоначелника Суботице изабран је одборник Богдан Лабан, председник Градског одбора Српске напредне странке (СНС) у Суботици, а за заменика председника Скупштине града одборник Вељко Војнић (СНС). Признања „Др Ференц Бодрогвари“ биће додељена Наталији Раичевић, професорки класичног балета, Моники Чик, професорки Мађарског језика и књижевности, и Жељки Зелић, дипломираном новинару.

10235_1.jpg

После усвајања дневног реда, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд је, на основу предлога који је подржало 39 одборника, предложио одборника Вељка Војнића (СНС) за кандидата за заменика председника Скупштине града. Предлог је, након тајног гласања, подржало 43 одборника, а против је било 20 одборника.

На основу предлога који је подржало 39 одборника, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд предложио је одборника Богдана Лабана (СНС) за кандидата за градоначелника града Суботице.

Богдан Лабан је предложио да кандидат за заменика градоначелника буде Тимеа Хорват (СВМ), а кандидати за чланове Градског већа: Немања Симовић (СНС), Небојша Дарабош (СНС), Илија Ђукановић (ПС), Наташа Алексић (СДПС), Мирослава Бабић (СНС), Шимон Острогонац (СВМ) и Акош Ујхељи (СВМ).

И за избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа града Суботице гласало се тајно (од 67 одборника, колико их је укупно у Скупштини града, гласала 63 одборника, четири гласачка листића била неупотребљена). Од 63 одборника, колико је гласало (један гласачки листић неважећи, важећа 62 гласачка листића), избор градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа подржало је 48 одборника, а против је било 14 одборника.  

У свом првом обраћању у функцији градоначелника Суботице, Богдан Лабан је рекао да осећа велику част, али и још већу одговорност, знајући какав је посао пред њим и његовим сарадницима у будућности да се у свим сегментима привредног, економског и инфраструктурног развоја учини озбиљан искорак ка бржем и делотворнијем развоју града, са много више залагања и одговорности.

– Управо због тога био сам склон оваквом одабиру сарадника, јер сам сматрао да је стварање атмосфере поверења, међусобног уважавања и поштовања, кроз дијалог нешто што би доприносило снажнијем и бржем уједињавању око виталних интереса града – истакао је градоначелник Лабан.
Да бисмо рекли шта ћемо да радимо, додао је, потребно је да знамо какву Суботицу желимо.

– Ми желимо  Суботицу у којој ће се сви грађани осећати сигурно и где неће страховати за своју децу када крену у школу или изађу увече у град, Суботицу у којој нико не може некажњено да врши насиље над слабијима, женама, мањинама или деци. Желимо Суботицу са много  мањим процентом незапослености и са много више радних места, Суботицу у којој ће млади људи имати мотив да остану у свом граду и допринесу његовом развоју. Желимо Суботицу у коју ће се студенти враћати након завршеног факултета јер могу брзо да добију посао – рекао је Богдан Лабан.

Он је нагласио да ће бити потребно много рада и одрицања свих нас да би Суботица и у стварности постала оно што желимо да буде.

– Парафразираћу нашег премијера Александра Вучића и поновити нешто што он стално истиче, а то је да морамо мењати навике и сви заједно радити на побољшању прилика у нашем граду. За све што желимо да променимо потребна је одлучност. Али као што је рекао чувени српски војвода Живојин Мишић – ’Ко сме тај и може’. Сада је тренутак да прионемо на посао – нагласио је градоначелник Лабан.

Мој кабинет ће, рекао је, радити управо за интересе грађана, с намером да направимо њихов живот бољим, вреднијим, смисленијим, да наш град буде стабилан, да сви грађани буду поносни на њега, да буде препознат као град са којим вреди сарађивати, у који вреди долазити, у који вреди улагати и у коме вреди живети.

Најавио је и неке од основних тачака програма којима ће се руководити током свог мандата.

– Циљ нам је да наставимо интензиван рад на привлачењу нових инвестиција и ширењу индустријске зоне. Приоритети којих ћемо се држати су, такође, и очување постојећих и отварање нових радних места, рад на развоју комуналне и саобраћајне инфраструктуре, брига о нашим најстаријим суграђанима и посвећивање пажње пројектима који ће подржати стварање услова да млади, образовани Суботичани који су тренутно без посла у блиској будућности нађу запослење и остану у свом родном граду – подвукао је градоначелник Богдан Лабан, а потом навео циљеве и примарне задатке везане за привреду, Палић и развој Палића, регионалну и међународну сарадњу, пољопривреду, образовање, културу и спорт.

Скупштина града донела је одлуку (51 глас „за“, један против и један уздржан) да признање „Др Ференц Бодрогвари“, које се додељује истакнутим културним ствараоцима (не старијим од 40 година) у области књижевности, ликовне, музичке, позоришне и филмске уметности који су својим делима и чињењима допринели развоју културног живота града или дали допринос на пољу културе у земљи и иностранству, узимајући у обзир запажена остварења у претходној календарској години, добију Наталија Раичевић, професор класичног балета, Моника Чик, професор Мађарског језика и књижевности, и Жељка Зелић, дипломирани новинар.

У Скупштини града Суботице, поред већ формиране Одборничке групе Савеза војвођанских Мађара (председник Јанош Нагел, заменик председника Марта Добо), формиране су још четири нове одборничке групе: Одборничка група „Александар Вучић - Србија побеђује” (председник Стеван Бакић, заменик председника Гојко Радић); Одборничка група „Покрет за грађанску Суботицу” (председник Јене Маглаи, заменик председника Јосипа Иванковић); Одборничка група „За пристојну Суботицу – Демократска странка, ДСХВ, ЛДП, Нова” (председник Саша Вучинић, заменик председника Јосипа Војнић Тунић) и Одборничка група „Лига социјалдемократа Војводине - ЛСВ” (председник Драган Андрић, заменик председника Марина Шпановић).

10235_3.jpg

Говор градоначелника Суботице Богдана Лабана