Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Почела изградња објекта за смештај малолетних миграната који путују без пратње

27.06.2016.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, и директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу у Србији, Изабел Перич, положили су камен темељац за изградњу новог објекта при Дому за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици, у коме ће бити смештени малолетни мигранти без родитељског старања. Изградња овог објекта део је пројекта „Подршка малолетним лицима без пратње у Србији“ чији је циљ унапређење система заштите малолетних миграната који путују без пратње, као и повећање капацитета за њихов смештај у институцијама социјалне заштите.

10246_1.jpg

Александар Вулин је, тим поводом, изјавио да не постоји прецизан податак о томе колико је деце без пратње родитеља до сада прошло кроз Србију, али да ниједно дете није остало без пажње надлежних центара за социјални рад.

– Кроз Србију је, пре него што је Балканска рута затворена, званично прошло више од 600.000 људи. И, као што знате, од тих 600.000 људи није се десио ни један једини инцидент и никоме није учињено ништа нажао. Ниједно дете овде није изгубљено, ниједно дете овде није нестало и за то заиста треба одати велико признање грађанима и Влади Републике Србије – рекао је Александар Вулин.

Он је нагласио да су највећи део трошкова избегличке кризе у Србији платили управо донатори.

– Овај објекат, као и остали објекти, настали су као последица мигрантске кризе. Ово је наша обавеза према поглављу 23 и поглављу 24, где ми морамо да обезбедимо овакве смештајне капацитете, управо за ове намене. А, ево, као што видите, без буџетских средстава Републике Србије одговорићемо и на ову потребу – казао је министар Вулин.

Изабел Перич је истакла да је изградња дома омогућена кроз уговор између две земље о миграционом партнерству.

– Швајцарска је за програме из области миграција у последње четири године уложила 4,3 милиона евра. Од тога један милион је био распоређен током мигрантске кризе – прецизирала је Изабел Перич, и додала да је добро и битно да се ради са  институцијама система како би ове услуге остале на коришћење и након истека самог пројекта.

Завршетак радова на изградњи објекта површине 250 квадратних метара, вредног 24 милиона динара, за смештај до шеснаесторо малолетних миграната без родитељске пратње очекује се до септембра ове године.

Укупна вредност пројекта, који предвиђа реконструкцију прихватних станица при Заводу за васпитање деце и омладине Београд, Заводу за васпитање омладине Ниш и изградњу новог објекта при Дому „Колевка“, је 563.000 швајцарских франака. Пројекат финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

У име града Суботице Швајцарској агенцији за развој и сарадњу у Србији захвалио се Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за социјалну заштиту и здравство. Он је изразио уверење да ће нови објекат при Дому „Колевка“ у Суботици допринети хуманијем збрињавању малолетних миграната који кроз наш град путују без пратње.   

Почетку радова на изградњи новог објекта при Дому „Колевка“ присуствовали су и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић, републички посланик и председник Радне групе за праћење прилива илегалних миграната на територију града Суботице, Милимир Вујадиновић, и Ненад Козомора, директор Дома „Колевка“.