Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Додељена признања „др Ференц Бодрогвари“

27.06.2016.

Председник Скупштине града, Тивадар Бунфорд, и заменик градоначелника Суботице, Тимеа Хорват, вечерас су, на свечаности у Великој већници Градске куће, уручили дипломе и плакете признања „др Ференц Бодрогвари“. На предлог Комисије за доделу звања и признања, Скупштина града Суботице је на 2. седници одржаној 23. јуна 2016. године донела одлуку да се за истакнуто дело и запажена остварења у 2015. години признање „др Ференц Бодрогвари“ додели Наталији Раичевић, професорки класичног балета, Моники Чик, професорки Мађарског језика и књижевности, и Жељки Зелић, дипломираном новинару.

10247_1.jpg

Тивадар Бунфорд је, у свом обраћању присутнима, подсетио да је Ференц Бодрогвари рођен 22. јуна 1935. године, у Бездану,  и да је као филозоф, професор, писац и стваралац током свог рада подигао на висок ниво лествицу у свету културе и уметности, не само за интелектуално друштво у Суботици већ и широм целе бивше Југославије.

– Као признање за његова истакнута дела Бодрогварију је први пут додељена награда Шаман, 1979. године, која је посвећена уметницима. Нажалост, прерано се опростио од нас, може се рећи у тренутку када је био на врхунцу свог интелектуалног и стваралачког рада. Преминуо је у својој 45. години живота, 31. маја 1980. године – рекао је Бунфорд, и додао да је недуго после његове смрти покренута иницијатива да се признање за стваралаштво назове управо по имену њеног првог добитника - др Ференц Бодрогвари.

Уз истицање да наш град негује традицију и додељује признања „др Ференц Бодрогвари“ истакнутим културним ствараоцима млађим од 40 година у области књижевности, ликовне, музичке, позоришне и филмске уметности који су својим делима и чињењима допринели развоју културног живота града или дали допринос на пољу културе у земљи и иностранству, узимајући у обзир запажена остварења у претходној календарској години, он је казао да су младе уметнице Наталија Раичевић, Моника Чик и Жељка Зелић, добитнице признања “др Ференц Бодрогвари” за истакнуто дело и запажена остварења у 2015. години, током свог стваралачког рада постигле врхунске резултате и да је данашња додела признања доказ да наш град води рачуна и препознаје младе, талентоване уметнике.

10247_2.jpg

– У том духу желимо да покажемо своју захвалност и доделимо нашим уметницама признање ‘др Ференц Бодрогвари’. Сматрамо да са пуним правом заслужују да поседују ово признање. Од данас наш град ће бити поноснији и богатији за три уметника чији су радови допринели расту његовог културног и интелектуалног садржаја – истакао је Бунфорд.

Он је оценио да се ово може сматрати великим успехом, јер, како је рекао, у савременом, модерном и ужурбаном свету није лак задатак мотивисати младе генерације на стварање уметничких дела.

– Наше, данас награђене уметнице улиле су нам наду да културне вредности Суботице не бледе, већ се и даље развијају и расту. Желимо и надамо се да ће вас додела овог признања додатно мотивисати и пружити инспирацију у вашем даљем уметничком стваралачком раду. Ваш таленат, знање и несебичан рад који улажете требало би да послужи свима за пример – нагласио је Тивадар Бунфорд.

10247_3.jpg

Изражавајући захвалност на добијеној награди, Жељка Зелић је, након свечаности у Великој већници Градске куће, изјавила да јој признање „др Ференц Бодрогвари" изузетно значи, јер је прво признање за њен књижевни рад, али да истовремено осеćа и велику одговорност с обзиром на то да сматра да награда или признање није само радост већ и обавеза и подстицај да је у будућности оправдамо делима.

– Мислим да је потребно кратко се радовати, а јако пуно радити на себи и писати. Надам се да на овом путу којим сам кренула нећу застати – казала је Жељка Зелић.

Поред плакете, на чијем је аверсу лик Шамана, добитницима признања „др Ференц Бодрогвари” уручује се и диплома - уметничко дело - плод рада ликовног или примењеног уметника. Ове године, то су радови графичког уметника Ервина Кања, добитника признања „др Ференц Бодрогвари” за истакнуто дело и запажена остварења у 2014. години.

Свечаност у Великој већници Градске куће протекла је уз пригодан програм ученика Музичке школе.

10247_4.jpg