Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Геронтолошки центар обележио две значајне годишњице

01.07.2016.

Геронтолошки центар Суботица обележио је данас две значајне годишњице: 38 година од оснивања и 45 година  постојања службе „Нега и помоћ у кући“. Свечаност је, уз пригодан културно-уметнички програм, одржана у просторијама Геронтолошког клуба „Центар ИИ“, у Улици Жарка Зрењанина број 16, у Суботици.

 10262_1.jpg

Државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, изјавио је, тим поводом, да није битно ко је на челу неке установе социјалне заштите већ да су важни људи који раде у тој установи, одзив корисника и однос запослених према корисницима.

– Поносан сам што присутвујем прослави Дана Геронтолошког центра Суботица, као и 45. годишњице постојања службе ‘Нега и помоћ у кући’, најстарије такве службе чак и на просторима некадашње СФРЈ. Геронтолошки клуб у ‘Кертварошу’ је први геронтолошки клуб основан у бившој СФРЈ, а 1982. године организациона шема Геронтолошког центра Суботица узета је као модел организације установа социјалне заштите на територији тадашње, велике Југославије. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржало је Суботицу са више од 100 милиона динара улагањем у Геронтолошки центар, Дом ‘Колевка’ и неке друге установе.  Надам се да ћемо и у наредном периоду успешно сарађивати – истакао је Ненад Иванишевић, и додао да је ширење службе „Нега и помоћ у кући“ почело избором Гезе Кучере за градоначелника Суботице,  а да је то наставио да подржава и градоначелник Саша Вучинић.

Републички посланик у предстојећем четворогодишњем мандату и члан Градског већа задужен за област социјалне заштите у периоду од 21. новембра 2013. до 23. јуна 2016. године, Милимир Вујадиновић, изразио је захвалност на сарадњи, али и задовољство што у том периоду социјална заштита није била под утицајем политике и што је урађено много на побољшају квалитета услуге и када је реч  о корисницима,  и када су у питању запослени.   

Честитајући запосленима у установи и корисницима услуге значајне годишњице,  члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства Илија Ђукановић је рекао да мали број установа социјалне заштите у нашој земљи може да каже да има овако висок ниво пружања услуга као Геронтолошки клуб Суботица.

– Град Суботица је и у 2016. години определио новчана средства за службу 'Нега и помоћ у кући' у висини од 38 милиона динара, за 850 корисника, колико их установа има. Верујем да ћемо са Геронтолошким центром и даље добро сарађивати и да ће средства која Град издваја за функционисање ове службе и убудуће бити на оваквом нивоу – казао је Ђукановић.

10262_2.jpg
П. Балажевић, Н. Иванишевић, И. Ђукановић и М. Вујадиновић (с лева на десно)

Уз подсећање да је Геронтолошки клуб Суботица основан 29. јуна 1978. године и да служба „Нега и помоћ у кући“ у нашем граду у континуитету функционише од 1971. године, директор Геронтолошког центра Петар Балажевић је рекао да су „Нега и помоћ у кући“, као и геронтолошки клубови, услуге које финансира локална заједница.

– ‘Нега и помоћ у кући’ је данас једна савремена, модерна служба која осим дела који се бави негом и помоћи у кући има и десет геронтолошких клубова, шест на територији града, а четири у приградским насељима, са око 7.000 чланова. На потребу ширења услуга социјалне заштите овог типа указује чињеница да је, рецимо, 1961. године Суботица имала свега шест до седам посто старијих од 65 година, док је 2011. године попис становништва пребројао негде око 23 одсто старијих од 65 година . Зато очекујемо да ће локална заједница наћи снагу И моћи да кренемо у ширењу ове мреже која је заиста неопходан нашим најстаријим суграђанима – нагласио је Балажевић.

Он је навео да је у Геронтолошком центру Суботица тренутно запослено 342 људи, да је током протекле две године установу по разним основама напустило 150 запослених, али да ниједан од 16 стручних радника, колико Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања финансира, у протекле две године није отишао из установе.

„Нега и помоћ у кући“ је служба у којој медицинске сестре и техничари, услуге здравствене неге болесних, одраслих, инвалидних и старих лица, пружају у домаћинству оболелог - помоћ при одржавању личне хигијене, замена личног и постељног рубља, медицинска нега и масажа ради превенције декубитуса, превијање рана, масажа и лагане вежбе уколико то здравствено стање дозвољава, мерење крвног притиска, контрола нивоа шећера у крви и храњење и појење.

Послове одржавање хигијене простора у коме остарело или одрасло инвалидно лице живи, обављају кућне помоћнице, са циљем да се обезбеде потребни хигијенско технички услови за живот - набавка намирница (продавница и пијаца), кување једноставнијих оброка, пеглање, плаћање рачуна и ложење и дневно спремање огрева.