Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано „Такмичење рисара”

09.07.2016.

На њиви поред цркве Светог Јосипа Радника, у Ђурђину, одржано је четрдесет и осмо по реду „Такмичење рисара”, једна од најатрактивнијих манифестација у оквиру „Дужијанце”, традиционалне светковине која се организује поводом завршетка жетве и захвалности Богу на новом житу.

10323_1.jpg

Овогодишње „Такмичење рисара” протекло је у знаку Маринка Кујунџића и Руже Јухас, рисарског (жетелачког) пара из Суботице, који су заслужено славили демонстрирајући не само брзину и прецизност него и технику у кошењу жита која је надмашила преосталих 27 такмичарских парова из Суботице, АП Војводине (Сајан, Мужља, Црна Бара, Дероње, Сивац, Горњи Брег, Ново Орахово и Лалић), Босне и Херцеговине, Хрватске и Мађарске. Друго место заузели су Стипан Кујунџић и Розалија Бајић, такође из Суботице, док су треће место освојили Маријан Марцикић и Ана Дулић, рисарски пар из Ђурђина.

10323_2.jpg

Неизвесност око победника данашњег такмичења у ручном кошењу жита додатно је подстакло дуго прижељкивано одмеравање снага између Маринка Кујунџића и његовог оца Стипана Кујунџића, познатог рисара и вишеструког победника овог такмичења, који су још почетком 2005. године донели одлуку да се на „Такмичењу рисара“ неће надметати један против другог и да ће на овој манифестацији наступати наизменично. Маринко Кујунџић је данас забележио своју пету победу, док је Стипан Кујунџић до сада тријумфовао укупно 16 пута.

10323_3.jpg 

Рисари су се, као што је и обичај, на њиви домаћина такмичења, Ивана и Верице Дулић, окупили већ у шест часова ујутру, а после плетења ужади и дочека гостију који су на њиву стигли на кочијама, уследила је смотра рисара и рисарски ручак: на трпези од сламе постављеној на њиви служена је сланина, крув (хлеб), црни лук, киселна (кисело млеко) и вода из бунара.

После рисарског ручка, председник Скупштине града Тивадар Бунфорд је звуком звона означио почетак такмичења, у којем је снагу и вештину у ручном кошењу жита одмерило 28 рисарских парова.

Тивадар Бунфорд је, обраћајући се медијима, рекао да је „Такмичење рисасра“ манифестација такмичарског карактера проткана духом заједништва вредних и захвалних људи који умеју да негују и поштују своју традицију, али и добра прилика да се људима покаже како се некада ручно косило и са каквом механизацијом се вршило жито. „Такмичење рисара“ је, додао је, веома важна манифестација у оквиру „Дужијанце“ и Град Суботица ће је и даље подржавати.

10323_4.jpg 

– Удружење буњевачких Хрвата ‘Дужијанца’ намерава да на овом имању поред цркве Светог Јована Радника у Ђурђину изгради ‘Рисарски салаш’, као трајну локацију на којој ће се у наредним годинама одвијати ‘Такмичење рисара’. То ће бити веома значајно за туристичку промоцију традиционалне жетвене свечаности ‘Дужијанце’, а реализацијом тог пројекта обогатиће се и туристичка понуда нашег града – истакао је, између осталог, Тивадар Бунфорд.

После надметања у ручном кошењу, приказана је вршидба на старим машинама, рад саморуковетачице и самовезачице са коњском и тракторском вучом, оборавање, возидба и вршидба. Приказане су и дечје игре на стрњики „Касалисица“, а наступила је и фолклорна група.

10323_5.jpg

У оквиру данашњег такмичење рисара одржано је и надметање у кувању традиционалног јела таране, новине која се у оквиру „Такмичења рисара“ одржава од прошле године. Овогодишњи победници у кувању традиционалног јела таране су Милица и Јосо Вуковић, из Љутова.

Организатор манифестације „Такмичење рисара 2016“ је Удружење буњевачких Хрвата „Дужијанца“.