Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 3. седница Скупштине града

12.07.2016.

На 3. седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, усвојено је свих 16 тачака дневног реда. Донети су, поред осталог, Одлука о консолидованом завршном рачуну Града Суботице за 2015. годину, Одлука о давању сагласности, Одлука о додели звања „Почасни грађанин“ и Одлука о додели признања „Про урбе“. Усвојен је и Извештај о раду Градског правобранилаштва града Суботице за 2015. годину, као и Годишњи извештај Заштитника грађана града Суботице за 2015. годину, а донет је и Закључак о прихватању Грађанске иницијативе.

10329_1.jpg

У периоду јануар-децембар 2015. године буџет града Суботица располагао је са средствима у висини од 4.805.521.000 динара, што представља 82,74 одсто планираног обима за 2015. годину, а што је за 9,65 одсто више средстава у односу на расположива средства буџета у 2014. години. У структури расположивих средстава буџета у 2015. години текући приходи учествују са 83,28 одсто, примања од продаје нефинансијске имовине учествују са 2,02 одсто, примања од задуживања 4,80 одсто, а пренета средства из претходне године 3,78 одсто.

Најзначајније повећања остварених прихода у односу на 2014. годину, евидентирано је од пореза на имовину - 88 милиона динара, наменских трансфера за 99 милиона динара, а примања од продаје нефинансијске имовине остварена су у висини 82 милиона динара више од планираних.

Од укупно расположивих средстава буџета утрошено је 4.667.223.000 динара. У односу на планирани обим расхода и издатака буџета извршено је 80 одсто средства. У односу на 2014. годину, у 2015. години утрошено је 11 одсто више средстава односно 466.369.000 динара.

Расходи буџета у току 2015. године реализовани су у складу са динамиком остварења прихода буџета и то према приоритетима. У области јавних услуга утрошено је 1.246,21 милиона динара. Најзначајнији удео у овој области заузимају трансакције јавног дуга града у висини од 524,14 милиона динара. Расходи за отплату камата на кредите већи су за 50,45 одсто у односу на претходну годину. Разлог томе је и доспелост обавезе Града да плаћа камату на повучена средства од зајма ЕБРД за Пројекат унапређења водних система у Суботици.

У области јавног реда и безбедности утрошено је 23,3 милиона динара; у области економских послова извршено је 732 милиона динара; у области заштите животне средине 128,24 милиона динара; област стамбеног развоја, комуналног и инфраструктурног одржавања и опремања града 810,77 милиона динара; у области културе, рекреације и спорта 630,5 милиона динара; у области образовања утрошено је 841,73 милиона динара; у области социјалне заштите утрошено је 230,64 милиона динара. У оквиру текућих расхода знатно су умањени расходи за запослене, у односу на претходну годину умањени су за 8,69 одсто.  
        
Одборници су, усвајањем Одлуке о давању сагласности, дали сагласност на одлуку Надзорног одбора ЈКП „Суботичка топлана“ који је 6. маја 2016. године донео одлуку да ЈКП „Суботичка топлана“ Суботица одустаје од реализације даљих пројеката из важећег инвестиционог плана по кредитном задужењу КФW и отказује Зајам у преосталом – неискоришћеном делу у износу од 1.791.254,61 евра.

Након достављања Одлуке Скупштине града Суботице и Одлуке Надзорног одбора ЈКП „Суботичка топлана“ Министарству финансија - Управи за јавни дуг, Министарство ће спровести неопходну процедуру за доношење одговарајућег акта Владе, те ће приступити изради и закључивању Анеxа Трилатералног Уговора о коришћењу средстава зајма намењених за програм „Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – Фаза ИВ“, о којем ће Скупштина града Суботице одлучивати на посебној седници.

Скупштина града донела је одлуку да се звање „Почасни грађанин“, за истакнуто и трајно животно дело којим се доприноси подизање угледа града Суботице у земљи и иностранству, додели Матији Бећковићу, књижевнику. Диплома и плакета звања „Почасни грађанин“ уручиће се 1. септембра 2016. године, на свечаној седници Скупштине града Суботице.

Донета је, такође, и одлука да се признања „Про урбе“, за истакнута дела која значајно доприносе угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности, додели Живораду Ђурићу, правнику унутрашњих послова, др Кати Дулић, заштитарки биља-фитофармацеуткињи и Ливии Биро, дипломираном економисти. Дипломе и плакете признања „Про урбе“, уручиће се 1. септембра 2016. године, на свечаној седници Скупштине града.

Усвојен је и Закључак о прихватању Грађанске иницијативе, коју је Скупштини града, 8. јуна 2016. године, доставио Јожеф Мишколци. Надлежним секретаријатима Градске управе Града Суботице налаже се да у року од 90 дана од дана доношења овог закључка, у складу са Законом о комуналним делатностима, а имајући у виду Одлуку Уставног суда Републике Србије, од 18. јануара 2016. године, сагледају могућност доношење нове Одлуке о сахрањивању и гробљима, односно измена постојеће Одлуке о сахрањивању и гробљима која би омогућила конкуренцију у погребној делатности, у смислу поднете грађанске иницијативе. Грађанска иницијатива је пуноважна - листа потписника састављена је у складу са законом, а подржало је 15.100 грађана Суботице уписаних у бирачки списак.

10329_2.jpg

На данашњој седници Скупштина града донет је и Закључак о престанку мандата одборника Скупштине града Суботице  - Богдан Лабан (градоначелник), Илија Ђукановић, Наташа Алексић, Шимон Острогонац (чланови Градског већа) и Тимеа Хорват (заменик градоначелника). Нови одборници у Скупштини града Суботице су: Срђан Марјановић, Наташа Муришић, Перо Шуњка (Одборничка група „Александар Вучић – Србија побеђује“), Миклош Балаша и Ерика Дороги (Одборничка група Савеза војвођанских Мађара).

Донето је и Решење о именовању  директора установе Зоолошки врт Палић–Palicsi Állatkert–Зоолошки врт Палић. За директора ЗОО врта Палић именован је Петар Савић, дипл. економиста, на мандатни период од четири године, са даном доношења овог решења.
                   
Одборници су донели Одлуку о доношењу Плана генералне регулације XИИ за зону просторне целине - дела МЗ „Кер“, „Прозивка“ и „ Бајнат“, као и Одлуку о доношењу Измене Плана детаљне регулације за делове простора МЗ „Зорка“ и МЗ „Дудова шума“ (између улица др Ференца Бодрогварија, железничке пруге Суботица - Будимпешта, улице Косовске, железничке пруге Суботица - Сомбор и улице Пролетерских бригада) у Суботици.