Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Повећан прилив миграната

16.07.2016.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, који је именован за председника Покрајинског савета за миграције, и члан Градског већа града Суботице задужен за област социјалне заштите и здравства, Илија Ђукановић, обишли су данас Прихватни центар за мигранте у Суботици и неформални мигрантски камп на граничном прелазу Хоргош, како би стекли увид у тренутно стање настало услед појачаног прилива миграната у погранично подручје.

10345_1.jpg

Ненад Иванишевић је изразио задовољство што се покрајинска Влада укључила у решавање постојећих проблема и истакао да ће Влада Републике Србије у наредном периоду деловати у три правца:

– Први правац је спречавање нелегалних улазака људи на територију наше земље, други је борба против кријумчара који делују на територији Републике Србије, без обзира чији су држављани, док је трећи правац збрињавање миграната који се налазе овде – навео је Ненад Иванишевић.

Ово је једина капија која пружа лажну наду за одлазак у Европску унију, зато што подношењем захтева за азил на овом месту не значи и добијање азила, рекао је Иванишевић, и додао да проблем није створило пооштравање мађарских закона него одлука Мађарске да се захтев за азил може поднети на транзитним капијама.

– То је довело до тога да ови несрећни људи, који су, иначе, прилично лоше информисани, бораве на овом простору. Наша идеја је да се бринемо о њима, као што смо то и до сада чинили, и да им објаснимо да ово није место где би требало да се налазе него да могу да бораве у прихватним центрима. Уколико се пракса за могућност подношења захтева за азил настави, са колегама из Мађарске договорићемо се да се то обавља у прихватним центрима – нагласио је Иванишевић.

10345_3.jpg

Предраг Вулетић је изјавио да ће Покрајински савет за миграције, а након тога и покрајинска Влада у врло кратком року донети одлуку о конкретним мерама помоћи и то пре свега у води, храни и људству.

– Морам да истакнем успостављање потпуне сарадње са члановима Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова и локалног савета за миграције града Суботице, што се види и из данашњег заједничког обиласка ова два кампа – рекао је Вулетић.

Ресорни секретар је подсетио да се све крајње и излазне тачке на путу који мигранти пролазе налазе управо на територији Војводине, и да је заједнички став председника покрајинске Владе Игора Мировића и председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, министра Александра Вулина, да се свим тим људима обезбеде максимални и достојанствени услови за боравак.

Илија Ђукановић се, такође, захвалио покрајинској Влади и покрајинском секретару Предрагу Вулетићу што су препознали проблем и у кратком времену организовали посете прихватном центру и камповима у пограничном подручју.

10345_5.jpg

Он је рекао да ће Радна група за праћење миграција на територији града Суботице и координацију активности у циљу решавања проблема миграционих токова у понедељак, 18. јула одржати састанак и да ће предлози и сугестије са тог састанка бити упућени надлежном покрајинском секретаријату и републичком министарства.

– У Прихватном центру за мигранте у Суботици имали сте прилику да видите шта је потребно људима и деци који се налазе у центру. Суботичка локална самоуправа ће, по том питању, и даље наставити да се понаша хумано и солидарно – истакао је Ђукановић.

У Прихватном центру за мигранте у Суботици данас је било око 450 људи, а у неформалном кампу у пограничном подручју на Хоргошу око 700 миграната. Од јутрос, у седам часова, на територији Србије регистровано је 2.699 лица, од тога више од 85 одсто из Авганистана и Пакистана и веома мали број лица из Сирије.

10345_4.jpg